GORAŽDE OBILJEŽAVA DAN PRVOG OSLOBOĐENJA U 2. SVJETSKOM RATU

Hits: 59

Dan sjećanja na žrtve genocida i Dan prvog oslobođenja Goražda u Drugom svjetskom ratu, 26. januar, sutra će biti obilježen nizom sadržaja u gradu na Drini.

Prigodni sadržaji bit će upriličeni sutra, 25. januara, a ovaj datum ujedno će biti obilježen i kao Dan MZ Goražde I. Organizacioni odbor za obilježavanje ovog datuma utvrdio je smjernice i razgovarao o sadržajima koji bi bili prigodni uz ovaj jedan od najznačajnijih datuma u histroji grada na Drini.

“Planirano je polaganje cvijeća i odavanje počasti svim palim braniteljima Goražda, a potom će centralni dio programa biti upriličen na Mostu Alije Izetbegovića. U rijeku Drinu, bit će spušteno 78 ruža kao simbol godišnjice obilježavanja prvog oslobođenja Goražda u Drugom svjetskom ratu, a u znak sjećanja na sve žrtve koje se u periodu od 1941.-1945. godine stradale u naem gradu”, kazao je Sanid Zirak pomoćnik gradonačelnika Goražda za društvene djelatnosti.

On je dodao da će pored goraždanskog Udruženja antifašista, događaju prisustvovati i predstavnici SUBNOR-a BIH.  Planirano je da se u okviru ovog programa upriliči i promocija knjige koja obrađuje ratnu tematiku iz perioda 92.-95. godina, Goraždanina Imera Peza.

gorazdeportal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.