GRABAR-KITAROVIĆ I ERDOGAN: ŽELIMO POMOĆI BiH DA ŠTO PRIJE NASTAVI PREGOVORE SA EU

Hits: 83

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sastala se danas u Turskoj s predsjednikom ove zemlje Recepom Tayyipom Erdoganom.

Kroz razgovore o brojnim temama, njih dvoje su istakli kako žele nastaviti jačati odnose između Hrvatske i Turske, te da žele pomoći BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Nakon današnjeg svečanog dočeka hrvatske predsjednice, Grabar-Kitarović i Erdogan su u Predsjedničkoj palati u Ankari razgovarali o odnosu dvije zemlje, stanju u Bosni i Hercegovini te odnosu Evropske unije i Turske.

Erdogan je nakon sastanka istakao kako su razgovori s predsjednicom Grabar-Kitarović bili vrlo korisni.

“Nastojali smo s Hrvatskom ojačati međunarodne osnose. Vrlo je važna i naša vojna saradnja. Odnose Hrvatske i Turske treba još više konkretizirati na raznim poljima. Ovu posjetu smatram vrlo korisnom, plodnom i uspješnom. Ovo je vjetar u leđa razvoju naših bilateralnih odnosa, ali i odnosa u regiji koju dijelimo”, rekao je Erdogan.

Grabar-Kitarović je kazala kako su bilateralni odnosi Hrvatske i Turske odlični te kako između ove dvije zemlje nema problema. Stoga, dodala je, dvije zemlje žele nastaviti jačati saradnju u svim sferama, od ekonomije, turizma, obrazovanja…

“Naši razgovori od prošle godine donijeli su pozitivne pomake. Hrvatska i Turska imaju izvrsne odnose. Nemamo otvorenih pitanja, ali ima prostora za poboljšanje, naročito na području ekonomije i investicija. Vjerujem kako trgovinska razmjena između Hrvatske i Turske može dostići milion eura, o čemu se ranije govorilo”, istakla je hrvatska predsjednica te pozvala stanovnike Turske da posjete Hrvatsku.

Kao što je i ranije najavljeno, lideri Turske i Hrvatske su tokom razgovora pažnju posvetili i izmjenama izbornog zakona u našoj zemlji koje traže predstavnici Hrvata u BiH. Oni su istakli kako se nadaju da zajedno mogu utjecati na stanje u BiH.

“Želimo vidjeti Bosnu i Hercegovinu kako se razvija”, naglasila je Grabar-Kitarović te dodala: “Želim naglasiti važnost sva tri konstitutivna naroda u BiH i potrebu da se nastavi s ustavnom reformom, što će osigurati budućnost sva tri naroda i budućnost BiH, koja će biti prosperitetna i koja će imati mogućnost nastavka pregovora s EU što je prije moguće. Mi se veselimo tome što ćemo susjedima pružiti svu pomoć na tom putu”.

Grabar-Kitarović je na sastanku u Ankari razgovarala s Erdoganom i o mogućem održavanju trilateralnog sastanka Hrvatska-BiH-Turska na najvišem nivou u prvom tromjesečju ove godine.

Današnji sastanak Grabar-Kitarović i Erdogana je drugi po redu u manje od dvije godine. Podsjećamo kako predsjednica Hrvatske iduće sedmice dolazi i u Sarajevo gdje će boraviti dva dana.

klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *