GRADONAČELNIK RAMOVIĆ NA KONFERENCIJI “AMERIČKI BIZIS FORUM ZA PROMOCIJU I UMREŽAVANJE’’ U BANJA LUCI

Hits: 276

U organizaciji ambasade SAD u BiH i američke privredne komore danas se u Banja Luci održava konferencija na temu “Američki bizis forum za promociju i umrežavanje’’. Konferenciju je otvorila ambaadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack.

Vlada SAD želi da pomogne investitorima i izvoznicima da iskoriste potencijal Bosne i Hercegovine, rekla je Ambasadorica. Istakla je da su američke investicije imale pozitivan uticaj u BiH napomenuvši da su firme iz SAD do sada investirale oko 250 miliona dolara. “Oko 200 miliona dolara uložio je jedan veliki investiror u posljednje tri godine – KKR sa sjedištem u SAD koja je prisutna kao vlasnik Telemacha” rekla je Kormakova. Ipak, kako je istakla, američki investitori se žale da su suočeni s mnogim preprekama poput korupcije, netransparentnih procedura javnih nabavki i nepredvidivih nameta.

 

Riječi dobrodošlice na pomenutu konferenciju poželio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, koji je u uvodnom obraćanju rekao da je Banjaluka otvoren grad za investitore te zahvalio USAID-u i američkoj Ambasadi na pomoći pri realizaciji brojnih projekata.

Na prvom panelu Konferencije Nil Braun, direkotr “KKR” i Kristijan Štofl direktor “Advent International-a” istakli su da kao investitori ne očekuju nikakav poseban tretman na bh. tržištu već jednake i poštene uslove poslovanja. Braun je rekao da se Amerikanci i dalje pitaju da li je BiH sigurno i bezbjedno mjesto za boravak, da je prva pomisao kad je BiH u pitanju rat 90-ih, te da je to veoma nesretna okolnost posebno zato što su se mnoge stvari promijenile na bolje. Dodao je da bi želio više da investira u RS uz napomenu da na tom prostoru “Telemach” ima više od hiljadu pretplatnika.

Pomenutoj konferenciji koja se održava danas u Banja Luci prisusustvuje gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović koji se ovom prilikom susreo sa ambasadoricom SAD-a Maureen Cormack sa kojom je razgovarao o ekonomskim prilikama u Goraždu, te mogućnostima za nove investicije. Gradonačelnik Ramović je iskoristio priliku da Ambasadorici zahvali za sve što američki narod putem USAID-a čini za Grad Goražde te izrazio nadu da će novi projekti da se implementiraju u budućnosti.

gorazdeportal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: