GRADOVI PODRINJA OD KAD POSTOJE NISU IMALI MANJE STANOVNIKA, BEZ PUTA BIĆE IH JOŠ MANJE!

Hits: 4398

Piše: Alen Bajramović

Odabir trase autoputa preko Tuzle i Bijeljine od strane BiH ne bi bio odraz državničke, već mahalske politike, reče Muamer Zukorlić, poslanik koji je, preko rupa u asfaltu, morao doći iz druge države da to kaže Sarajevu. Jer niko drugi neće, ne smije ili ne može da dobaci.

Godinama već sarajevska politika laže ovaj narod što je imao nesreću da bude rođen u manje važnim općinama. Priča o gradu – heroju, prioritetu, reintegraciji države, a gleda kako Drina ostaje pusta.

Zahvaljujući Srbiji i Aleksandru Vučiću, inače prvom državniku koji je na trasi ceste Beograd – Sarajevo pomenuo i Goražde, sarajevska politika je dobila šansu da ispuni svoje laži koje sama nikad ispunila ne bi, da pokaže da je bitan svaki pedalj države, da je svjesna da se putevi trebaju graditi upravo u nerazvijenim dijelovima zemlje (onako kako to radi Crna Gora, s prvim kilometrima auto-puta sa siromašnog sjevera), tamo odakle narod odlazi, tamo gdje postoje resursi koji bi se iskoristili kada bi investitori bili sigurni da im pošiljka robe neće zastati usred Romanije ili Rogoja.

Srbijanski dio trase planiran je do Vardišta i Višegrada, ali sitnošićardžije, kvazi-političari i seoske lole kabadahije postepeno uspijevaju proturiti broj stanovnika Tuzle kao presudan kriterij, žele poduplati koridore koji prolaze kroz njihove avlije, pa obrnuti trasu okolo ili je promijeniti skroz. Šta će Goraždu, Foči, Rogatici cesta!? To su ionako davno spaljeni, pobijeni, protjerani i otpisani gradovi. Nisam na jednom mjestu čuo da je ovaj projekat – koliko god ga sa skepticizmom pratili, posljednja nada za istočnu Bosnu prije nego što nas ovdje ne bude. Gradovi Podrinja otkako postoje nisu imali manje stanovnika!

Laže sarajevska politika i Sandžaku, pa zbog svojih sitnošićardžijskih, kratkovidih interesa, Novi Pazar – kojeg je i Srbija bila planirala na trasi autoputa, ostavlja tek sa jednim krakom. Prije samo godinu dana Bakir Izetbegović je u Novom Pazaru kitio hvalospjeve na račun Sandžaklija, njihove uloge u formiranju SDA i odbrani BiH, obećavao podršku zahtjevima naroda koji živi tamo … I … šipurak … eto vam krak.

Kakav, bolan, krak? Ne crtate hobotnicu, već put koji narodu u istočnoj Bosni i Sandžaku (kad se nekako trsi sumnji da će i on ikada biti izgrađen) predstavlja posljednju nadu da će im bar unuci živjeti bolje.

Oni koji sumnjaju u sve, reći će – ma nema od tog ništa. Možda su i u pravu, ali kad vidim klanove koji crtaju mape, lobiraju, pjevaju Osmanagu, lete za Istanbul i slikaju se za twiter, sastanče u sjevernoj Bosni … kontam kako bi čimbenici iz Goražda, Foče, Višegrada, Rogatice, ali i Pazara, Tutina, Sjenice … mogli i trebali pokazati da se i oni trebaju pitati.

gorazdeportal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.