HARIS ADŽEM: GRAĐEVINE OD “HISTORIJSKOG” ZNAČAJA NE ULJEPŠAVAJU SE GRAFITIMA I MURALIMA VEĆ KULTURNIM SADRŽAJIMA

Ako sam nešto naučio tokom studiranja na Akademiji likovnih unjetnosti u Sarajevu to je da znam prepoznati važnost historijskih djela u umjetnosti i arhitekturi. Ovo je zgrada “CZK Gorazde”, izgrađena 1954 godine i kao takva predstavlja historijski odraz arhitekture jednog vremena.

Da stvar bude bolja ili u kontekstu mog pisanja gora jedina je takva zgrada na području BPK.

Ona u svom arhitektonskom izražaju predstavlja otklon od dotadašnje prakse građenja objekata i sama po sebi predstavlja “skulpturalnu” formu koju nije potrebno dodatno uljepšavati koloritom ili crtežima. Njena ljepota upravo leži u geometrijskim formama koje su izlomljene u neobičnim lukovima te zahvaljujući rebrastim plohama na procelju fasade tvore ornament.

Ne kažem da je ovo građevina “brutalisticke” ahitekture jer na žalost nisam uspio pronaći arhitektu ovog objekta ali u svom izražaju podsjeća na takve građevine tim više sto odgovara vremenskom periodu 1954-1970. Konačno dolazimo do razloga ovog posta.

Danas sam saznao da ce se na ovakvom objektu raditi žargonski rečeno grafit iako se valjda stručnim izrazom radi o “muralu” koji ce cijelu jedni stranu ovog objekta “uljepšati” oku posmatrača.

Dragi moji sugrađani, isto tako inicijatori ovog projekta na čelu sa ministrom Arman Bešlijom trebate znati da se građevine od “historijskog” značaja za određeno podneblje ne uljepšavaju grafitima i muralima nego kulturnim sadržajima. Isto tako trebate znati da je fasada kolektivno vlasništvo i da se kao takva tretira mojom koliko i Vašom i apsolutno nemate pravo bez obzira na Vašu poziciju baviti se bespotrebnim uljepšavanjem fasada tim više jer u svojoj namjeni ovakva građevina ne zahtjeva uljepšavanje.

Ako moji sugrađani u odsustvu znanja žele svoju svakodnevnicu uljepšati “kičem” a vjerujem da svi znate definiciju kiča onda osjećam potrebu da vam kao neko ko je školovan u oblasti umjetnosti obrazložim svoje razloge zašto takvo nešto ne biste trebali raditi.


Hvala Vam na utrosenom vremenu koje ste izdvojili da procitate ovaj moj osvrt na vase ideje i iskreno se nadam ne realizacije vasih ideja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: