HARIS ef. AHMIĆ: MUNIRA SUBAŠIĆ SE TREBA UPOZNATI SA ČINJENICAMA, U AHMIĆIMA JE UBIJENO 116 CIVILA

Hits: 907

Izjava predsjednice udruženja “Majke Srebrenice” Munire Subašić koju je dala o Ahmićima danas nakon sastanka s Kolindom Grabar-Kitarović šokirala je mnoge građane BiH.

Ipak, pojedine preživjele žrtve masakra u Ahmićima, koji se dogodio 16. aprila 1993. godine, je ne osuđuju ističući da svakog boli njegova rana.

Imam u Bosanskoj Kostajnici ef. Haris Ahmić imao je 14 godina kada se desio pokolj. Kazao je kako ga čudi neupućenost Munire Subašić u vezi dešavanja u Ahmićima 1993. godine o kojima zna cijela Bosna i postoje pravosnažne presude hrvatskim generalima, vojnicima i drugima koji su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Podsjećamo, na pitanje da li predsjednici Hrvatske zamjeraju, kao većina bh. javnosti, što do sada nije posjetila Ahmiće u kojima su se desili teški zločini HVO-a, Subašić je kazala kako ona ne zna šta se tamo desilo i da svako treba imati svoje udruženje i majke koje trebaju dići glas.

“U Ahmićima je ubijeno 116 nevinih civila samo zato što su bili Bošnjaci, od tromjesečne bebe od čovjeka do 90 godina. Gospođa Subašić se treba upoznati s historijskim činjenicama. Razumijem je i poštujem u vezi onog što rade tokom obilježvanja genocida u Srebrenici. Srebrenica je paradigma stradanja bošnjačkog naroda koje su počinili Srbi, a Ahmići su paradigma stradanja bošnjačkog naroda koje su počinili hrvatska vojska i HVO. Ali te dvije stvari ne treba dovoditi u ravan”, kazao je Ahmić.

Haris ef. Ahmić

Poručio je i kako bi preživjelim žrtvama mnogo značilo kada bi predsjednica Republike Hrvatske došla u Ahmiće i poklonila se žrtvama isto kao što je to učinio bivši predsjednik Ivo Josipović.

Predsjednik Udruženja žrtava rata ’92-’95 “16. april” Ahmići Elvedin Kermo kazao je da nema komentara na ovakve izjave, te je ponovo podijelio videa iz 2016. godine kada su preživjele žrtve masakra u Ahmićima pružile podršku preživjelim Srebreničanima događajem “Korakom za Srebrenicu”.

Na izjavu predsjednice udruženja “Majke Srebrenice” reagovalo je i udruženje “Žena-žrtva rata”. U saopćenju navode kako su šokirani njenom izjavom u kojoj je rekla da ne zamjera predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović što nije posjetila Ahmiće, te da ona govori samo o Srebrenici, jer ne zna više nigdje šta se desilo.

“Mi itekako zamjeramo hrvatskoj predsjednici, zamjeramo joj što nije nikada otišla u Ahmiće, Vareš (Stupni do) … “, navodi se u saopćenju Udruženje “Žena-žrtva rata”.

gorazdeportal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.