HOĆE LI FBIH OSTATI BEZ BUDŽETA, NOVALIĆ PORUČUJE DA SE PRIVREMENO FINANSIRANJE MORA IZBJEĆI

Hits: 149

Praznična euforija polako prolazi i na red stižu neriješeni problemi iz prošle godine. Gorući problem u FBiH je neusvojen budžet i jedan od najvažnijih zakona, a to je zakon o PIO-u.

U utorak bi na prvoj sljedećoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH oba ova zakona trebala biti razmatrana.

U utorak bi trebalo da budu održane vanredne sjednice oba doma Parlamenta FBiH, na kojima bi trebalo da bude razmatran budžet za 2018. godinu, kao i predložene izmjene zakona o PIO-u i zakona o policijskim službenicima. S obzirom na aktuelne političke odnose, prije svega između SDA i HDZ-a kao primarnih koalicionih partnera, još uvijek se ne može ni pretpostaviti da li će ovi važni zakoni biti razmatrani i usvojeni, ali je sasvim jasno da bi njihovo neusvajanje moglo značiti jednu veliku krizu i štetu za građane ove zemlje.

Samo nekoliko dana prije Nove godine premijer FBiH Fadil Novalić tražio je od predsjedavajućih oba doma Parlamenta FBiH da sazovu vanredne sjednice da bi se usvojili spomenuti zakoni, ali do toga nije došlo. Novalić sada upozorava da se sljedeće sedmice ovi zakoni moraju usvojiti te da odluku o privremenom finansiranju treba izbjeći po svaku cijenu.

“

Poslije praznika obavljene su konsultacije s Kolegijem Zastupničkog doma, tako da smo na dobrom putu da u narednih nekoliko dana održimo sjednice pa da konačno deblokiramo ova dva za građane prevažna zakonska akta.

 Trebamo po svaku cijenu izbjeći odluku o prijevremenom finansiranju. Neusvajanje budžeta za narednu godinu ozbiljno ugrožava našu privredu i koči ekonomski razvoj. Mi smo prvi put uvrstili u budžet snažnu razvojnu komponentu, pogotovo kada je riječ o infrastrukturi”, kazao je Novalić za Klix.ba.U budžetu su i sredstva za saniranje naslijeđenih dugovanja poljoprivredi, kao i za realizaciju sporazuma o borcima.

“Ako Federacija BiH pređe na privremeno finansiranje, ovaj novac do daljnjeg neće biti operativan. 

Vidjeli ste ovih dana brojne apele predstavnika raznih kategorija društva koji traže da se parlamentarci konačno uozbilje. Najugroženiji među nama su svjesni da isplate namijenjene njima mogu uskoro postati upitne. Ne smijemo dopustiti da do toga dođe. Građani ne smiju postati taoci politikantskih nesporazuma”, zaključuje Novalić u razgovoru za Klix.ba.

klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *