HRVATSKA: U DVIJE ŽUPANIJE ĆE BITI PROGLAŠENO STANJE PRIRODNE KATASTROFE

Hrvatska vlada proglasit će stanje prirodne katastrofe za dvije županije pogođene razornim zemljotresom koji je prouzrokovao ogromnu štetu, izjavio je danas premijer ove države Andrej Plenković.

“Proglasit ćemo katastrofu danas u Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji jer smo dobili informacije sa terena o razmjerama štete koja se dogodile, posljedicama na normalno funkcioniranje života, i to će pomoći građanima”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare.

On je uoči sjedice vlade rekao da su 24 osobe povrijeđene, od kojih je 18 na bolničkom liječenju, među njima i četiri vatrogasca, prenose hrvatski mediji.

S obzirom na to da je veliki broj naknadnih potresa, Plenković je rekao da građani ne moraju biti u strahu, ali moraju biti na oprezu.

Plenković kaže da je puno učinjeno na području zdravstva na ugroženom području i da je informisan da je dio bolnice u Petrinji siguran za upotrebu, kao i da će sisačka bolnica moći da primi još blizu 50 pacijenata.

“Vlada je suočena s dvije velike krize, odlučili smo da proglasimo katastrofu u dvije županije, uz postojeći štab biće formiran poseban na čijem čelu će biti ministar Tomo Medved, a bit će uključeni predstavnici svih resora, njegovi zamjenici Boris Milošević i Darko Horvat”, rekao je Plenković.

Razoran zemljotres pogodio je 29. decembra Hrvatsku, a najviše su stradali Petrinja, Glina i Sisak. U zemljotresu jačine 6,3 stepena Richterove skale poginulo je sedmoro ljudi, među kojima i dvanaestogodišnja djevojčica, mnogo ljudi je povrijeđeno, a materijalna šteta je ogromna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: