VIDEO/ ISTORIJSKA ODLUKA ZA OPĆINU GORAŽDE I SVE NJENE GRAĐANE

Hits: 415

Odluka UNESCO-a da na listu svjetske baštine uvrsti i stećke, među kojima su najbrojniji oni u BiH, i u Goraždu je pozdravljena sa radošću. Na toj velikoj mapi svjetskih spomenika kultuno – istorijskog naslijeđa sada je i nekropola u Hrančićima (Goršić Polje) u općini Goražde, što je svakako istorijska odluka za našu lokalnu zajednicu.
Ovo je istaknuto na press konferenciji koju je povodom donošenja odluke UNESCO-a organizovao načelnik Općine Goražde, Muhamed Ramović.
-”Prije svega čestitam svim građanima Općine Goražde na ovoj velikoj vijesti da je nekropola Goršić polje i zvanično upisana na listu spomenika Svjetske kulturne baštine. Mi na ovom projektu radimo od 2009. godine kada smo se opredijelili i predložili naše tri, odnosno dvije nekropole Goršić polje i Kosače i jedno nalazište u Zupčićima. U završnom dijelu zajedno sa 21 lokalnom zajednicom svakako da smo se opredijelili za Goršić polje, jer smo vidjeli da imama najveću šansu, a i svi oni koji su nam pomagali u ovom projektu su tako mislili, Komisija za očuvanje spomenika kao i članovi našeg Udruženja “Kulturna baština” i evo našlo se među 30 apliciranih nekropola. Državno ministarstvo civilnih poslova 02. novembra 2009. godine potpisalo je Sporazum, sa ministarstvima kulutre Srbije, Hrvatske i Crne Gore, gdje su jasno donijeli odluku o zajedničkoj nominaciji prema UNESCO-u što se pokazalo jako opravdanim. Mi smo predložili našem Općinskom vijeću koje je na sjednici održanoj 28. novembra 2013. godina i prihvatilo prijedlog, da prihvatamo sve obaveze koje nas očekuju ukoliko prođe naša nekropola i mi smo danas spremni u svim budućim aktivnostima koje treba lokalna zajednica provesti. Prije svega radićemo na poboljšanju putne infrastrukture, asfaltiranjem prilaznih puteva do nekropole kako bi olakašali svim posjetiocima. Ime našeg grada sada je i zvanično na UNESCO listi to je nešto veliko za nas kao i za sve lokalne zajednice iz BiH koje su prošle. Ono što je vrlo važno napomenuti jeste da je Općina Goražde uradila što je mogla 2010. godine kada je upitanju izgradnja potpornog zida kako bi sačuvali nekropole Goršić polje, te 2015. godine gdje smo uspjeli kroz projekat Škola u prirodi okupiti oko 700 učenika osnovnih i srednjih škola koji su posjetili ovo mjesto na kome su educirani iz ove oblasti od strane članova Udruženja “Kulturna baština”, kao i mnogi građani, udruženja i firme koji su u prošloj godini posjetili ovu lokaciju.” – istakao je načelnik dr.sci. Muhamed Ramović na press konferenciji.
[huge_it_video_player id=”63″]
Uz Općinu Goražde koja je bila nosilac aktivnosti, u ovom zahtjevnom projektu na višestruk način su se angažovali članice i članovi Udruženja „ Kulturna baština BPK“. Na press konferenciji je o tome govorio predsjednik Udruženja, mr. Eldin Baljević.
-‘Važan događaj za našu Općinu, jer smo sada postali važan dio Svjetske baštine i to pred nas sve stavlja određene obaveze, da se prije svega uozbiljimo, zajedno radimo i planiramo. Šta očekivati za nekoliko godina, bar ja to tako vidim i članovi našeg Udruženja da će Goražde biti grad u koji će se dolaziti da bi se vidjeli lokaliteti kulturnog naslijeđa i sve ono što nas krasi. Ovo nam je jedna od jedinstvenih prilika da Goražde predstavimo kao kulturni grad u kojem postoje kulturne vrijednosti od svjetskog značaja. Stepenica na koju smo se popeli je najveći nivo zaštite, najozbiljniji, tako da sve improvizacije i neke mogućnosti koje ne prolaze kroz naučno-metodološke principe će biti odbačene. Uvjeren sam da smo do sada kroz ove nekolike godine rada i dogovaranja sa Lokalnom zajednicom, Kantonom i Fedracijom došli do dobrih iskustava, dobro se poznajemo i vjerujem da je to osnovna sanaga da krenemo dalje. Očekivati je dobre rezultate.”– naglasio je predsjednik Udruženja “Kulturna baština” BPK Goražde Eldin Baljević.
Press konferenciji prisustvovao je i premijer BPK Goražde Emir Oković – Zasigurno dobra stvar za Općinu Goražde i ukupno za BPK. Znamo da je ovo priča koja se već duže vremena razvija. Ovom prilikom želim čestitati svima onima koji su doprinjeli da ovaj projekat doživi svoj epilog uvrštavanja na UNESCO listu. Ono što se tiče Kantona i resornog Ministarstva mi smo već kroz saradnju sa Udruženjem koje se bavi ovim djelatnostima u Program rada Vlade BPK uvrstili donošenje određenih zakonodavnih okvira vezano za ovu oblast i to je negdje proicirano kroz Program rada u zadnjem kvartalu što će otprilike stvoriti jednu novu dimenziju djelovanja u ovoj oblasti, vjerovatno i odrediti jedan dio budžetskih sredstava koja su nužna i neophodna da bi se ova priča podigla na veći nivo.” – rekao je Oković.
Izvor – Glas Goražda, Federalna.ba