IZ BUDŽETA FBiH ZA BPK GORAŽDE VIŠE OD PET MILIONA KM

Hits: 36

Federacija BiH će u 2020. godini podržati Bosanskopodirnjski kanton (BPK) Goražde sa više od pet miliona KM. O podršci koja je nedavno precizirana u rebalansu federalnog budžeta, a dijelom i već operativna kroz “korona zakon“ bilo je govora na današnjoj pres konferenciji u zgradi kantonalnih institucija.

Na pres konferenciji govorili su premijerka BPK Goražde Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić, delegat  u Domu naroda Parlamenta FBiH Senad Čeljo i ministar za finansije Esad Kanlić.

Naglašeno je da se radi o značajnim sredstvima namjenjenim kao pomoć budžetima kantona za sanaciju posljedica nastalih usljed pandemije koronavirusa.

Podrška Budžetu BPK Goražde predviđena je u iznosu od 4.152.000KM, dok je Gradu Goražde i općinama Foča i Pale u FBiH dodjeljeno po 125.000KM. Takođe, predviđena je podrška i za realizaciju projekata Grada Goražde, za sanaciju potisnog cjevovoda u iznosu od 140.000KM te izgradnju sanitarne deponije 265.000KM.

– Pomoć i podrška nam je veoma bitna iz razloga što su prihodi u budžetu u odnosu na 2019. godinu znatno smanjeni i bez ove podrške mi ne bismo mogli izvršavati i servisirati svoje ustavne nadležnosti. Kada je riječ o isplati sredstava, nakon potpisivanja ugovora sa Federalnim ministarstvom za finansije koje nam je već poslalo instrukcije, mi očekujemo da će to biti do kraja ovog mjeseca – kazala je premijerka BPK Aida Obuća.

Zahvalila je Vladi FBiH kao i svima koji su doprinijeli da BPK Goražde dobije ovakav vid fiansijske podrške.

– Zahvaljujem se i svim zastupnicima u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH koji su podržali zaključak zastupnika Adnana Efendića koji je predložio da se prilikom pripreme i usvajanja Odluke o kriterijima i raspodjeli sredstava za BPK Goražde predvidi ponder dva, koji bi se koristio uz kriterij broja stanovnika na osnovu popisa iz 2013. godine. Takođe, zahvaljujem se i delegatima u Domu naroda FBiH iz našeg kantona Edimu Fejziću, Nijazu, Musiću i Senadu Čelju koji su podržali izmjene i dopune Zakona o izvršenju budžeta FBiH za 2020. godinu čime su se stekli uslovi da BPK Goražde dobije ovu značajnu podršku – istakla je Obuća.

Da bez podrške viših nivoa vlasti ovaj kanton ne bi mogao izvršavati ustavne nadležnosti, mišljenja je i predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić.

-Smatram da sa ovim modelom raspodjele možemo biti poprilično zadovoljni i da su to sredstva koja su nama neophodna. Nadam se da će biti dovoljna kako bismo prebrodili ovu 2020. godinu, koja je zbog posljedica izazvanim pandemijom virusa COVID-19 već teška i koja će prema najavama u jesen i zimu biti još teža – kazala je Velić.

Istaknuto je da je usvajanjem federalnog Zakona o oblažavanju negativnih posljedica izazvanim pandemijom koronavirusa, omogućeno korištenje namjenskih sredstava za podršku privredi, na osnovu čega je BPK Goražde za sanaciju posljedica pandemije izdvojio oko 1.000.000 KM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.