IZGRADNJA HEMODIJALIZNOG CENTRA U GORAŽDU!

Hits: 210

Već godinama putuju do Sarajeva kako bi im bila pružena usluga koja ih ostavlja u životu

U sklopu objekta Kantonalne bolnice u Goraždu je u toku izgradnja hemodijaliznog centra, čije stavljanje u funkciju će umnogome olakšati težak život 11 pacijenata iz BPK, koji već godinama putuju do Sarajeva kako bi im bila pružena usluga koja ih ostavlja u životu.

Prema riječima direktorice Kantonalne bolnice, prim. dr. Nermine Kamenice, radovi napreduju planiranom, ubrzanom dinamikom i traju već oko 40 radnih dana.  

– Kao menadžer ove ustanove, prezadovoljna sam do sada urađenim, jer izvođač to radi ubrzanim tempom jer i on zna da naši pacijenti imaju jako naporne odlaske u Sarajevo. Svi želimo da se ovaj projekt što prije završi kako bi naši dijalizni pacijenti imali ovu vrstu zdravstvene usluge u svom gradu. Njima je svaki dan bitan, jer i za zdrave ljude je iscrpljujuće za dan prijeći 200 kilometara, a kamoli za njih – kaže Kamenica.

Ona ističe angažman Vlade BPK i premijerke Aide Obuće, pa je osiguran i najveći dio medicinskih aparata i opreme, koji bi odmah po završetku građevinskih radova na adaptaciji prostora trebali biti stavljeni u funkciju.

– Svi su dijalizni aparati nabavljeni zahvaljujući donacijama ”BH Telecoma”, NLB banke, Kineske ambasade u BiH, dok će organizacija ”Qatar Charity” donirati reverzibilnu osmozu i još dva dijalizna aparata. Naš Redžo Hamzić, uz pomoć prijatelja iz Njemačke, ranije je donirao stolice za pacijente. Sve je novo, nećemo imati nikakve korištene aparate – ističe Kamenica.

Ona očekuje da do završetka građevinskih radova, koji trebaju trajati ukupno četiri mjeseca, budu osigurana i preostala potrebna oprema te sredstva za unutrašnje radove.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.