IZLOŽBA MLADIH UMJETNIKA IZ AUSTRIJE I BIH U GALERIJI ALU U SARAJEVU

Hits: 326

U galeriji Akedemije likovnih umjetnosti u Sarajevu postavljena je izuzetno zanimljiva izložba djela čiji su autori mladi umjetnici iz Austrrije i BiH. Radovi iz oblasti slikarstva, grafike i fotografije izazvali su značajno interesovanje likovne publike. Predstavili su se ljubiteljima umjetnosti Julia Gaisbacher ( Beč), Sina Kauri, Monika Rajkovača, David Kranzelbinder ( Grac), Ermin Avdispahić, Admir Šurković i Ena Žmirić( Sarajevo).
13434790_764545590349466_4386560024983988139_n
Ova je izložba dio projekta koji traje već tri godine, a projekat, kako je naglašeno i u katalogu za izložbu, ima za cilj da promoviše kulturnu razmjenu između Austrije ( Štajerske) i Bosne i Hercegovine i omogući mladih umjetnicima da svoje likovno stavaralaštvo predstave izvan granice njihovih zemalja.

Inače“ Inicijativa Sarajevo – Grac“ je pokrenuta 2014.godine uz podršku Vlade Štajerske i u saradnji sa Akedemijom likovnih umjetnosti u Sarajevu. Projekat su pokrenuli bračni par umjetnika iz Graca, Ida i Lalo Srkalović koji su svoje diplome stekli na Akademiji u Sarajevu. Ida i Lako su do rata živjeli i stvarali u Goraždu.Kroz projekat su željeli uspostaviti kulturu vezu između Graca i Sarajeva, pa su pokrenuli pomenutu inicijativu i učinili njihov„ Atelier Artis“ u Gracu mjestom umjetničkih susreta i kreativne razmjene. Na otvaranju izložbe u Sarajevu, u ime organizatora prisutan je bio i Idin i Lalov sin Emil, afirmisani umjetnik u Austriji.
Program razmjene ove godine uključuje dvije izložbe, pa će se mladi umjetnici nakon Sarajeva, , u septembru predstaviti i likovnoj publicu u Gracu.