IZVJEŠTAJ CCI-a O RADU VLADE I SKUPŠTINE BPK: PREPORUČENA SMJENA MINISTRA FINANSIJA NUDŽEIMA DŽIHANIĆA

Hits: 1190

Centri civilnih inicijativa preporučili su da, zbog pravosnažne presude zbog falsificiranja diplome, ministar finansija BPK Goražde, Nudžeim Džihanić (SDA) bude smijenjen, kako bi se zaustavio nastavak degradacije politike kao profesije i njenog srozavanja u očima građana.

U izvještaju o radu Vlade i Skupštine BPK Goražde za prvih šest mjeseci 2017. godine, navedeno je da se nove koalicije uspostavljaju i rekonstrukcije vlasti u BPK vrše jedanput godišnje, ali da one nisu inicirane lošim rezultatima već sukobima zbog stranačkih i privatnih interesa.

– Dokaz tome je i činjenica da se, nakon rekonstrukcije Vlade BPK, na čelu Ministarstva finansija nalazi osoba pravomoćno presuđena zbog falsifikovanja diplome ekonomskog fakulteta. Iako je, pod pritiskom javnosti, podnio ostavku, zahvaljujući podršci stranke, Nudžeim Džihanić, i pored djela i presude koji bi ga u svakoj iole uređenoj pravnoj i demokratskoj državi za sva vremena eliminisali iz političkog života, još uvijek je na čelu jednog od najvažnijih ministarstava i upravlja finansijama BPK – istakla je, na početku konferencije za novinare, Ana Lučić, koordinator za medije CCI-a. Tri rekonstrukcije vlasti usporile su rad Vlade i Skupštine BPK Goražde.

– Kvantitet nužno ne znači i kvalitet. Postoji dosta mjera koje je razmotrila Vlada i Skupština, ali vrlo je malo onih koje su značajne i kojima se sistemski i dugoročno rješavaju određeni problemi – kaže Alen Čular, konsultant za monitoring CCI-a. Među odlukama koje su pozitivno utjecale na kvalitet života građana su omogućavanje prava na zdravstveno osiguranje oneosiguranih stanovnika BPK, te povratnika u RS.

BPK je, uz KS, jedini Kanton u kojem se za plaće i naknade uposlenih izdvaja manje od 50 posto budžeta. U slučaju BPK radi se o 39.6 posto, a izdaci za ove namjene u ovoj godini za 2.5 miliona KM manji su nego 2014. godine.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.