JUSKO IZETBEGOVIĆU PREDOČIO OPCIJE PUTA DO BEOGRADA, FAVORIT CESTA OREKO TUZLE

Hits: 782

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pozvao je danas na sastanak ministra komunikacija i prometa Ismira Juska, uoči najavljenog održavanja sastanka Izetbegovića sa predsjednikom Republike Turske i predsjednikom Republike Srbije u ponedjeljak u Turskoj.

Glavna tema razgovora bila je izgradnja prometnice koja bi povezivala Sarajevo i Beograd.

Ministar Jusko je Izetbegoviću predočio da su do sada iskristalizirana dva prijedloga buduće trase, odnosno najizglednija pravca, i to Sarajevo – Beograd preko Tuzle i Sarajevo – Beograd preko Višegrada.

Oba ova pravca nalaze se u strateškim dokumentima te su oba bitna za cjelokupni razvoj cestovne infrastrukture Bosne i Hercegovine i njeno pozicioniranje u regionalnoj i međunarodnoj cestovnoj mreži.

Također, ministar Jusko je podsjetio da je Parlament FBiH donio odluku da ova prometnica prema Beogradu ide preko Tuzle, pa dalje preko Brčkog i Bijeljine, što su podržale i lokalne vlasti u tom području.

Tuzlanski kanton, kao i cjelokupno područje sjeverne Bosne, ima najviše stanovnika i njegova privreda i prirodni resursi jedan su od ekonomskih stubova BiH. Prema stručnim analizama, na pojedinim postojećim magistralnim prometnicama u području grada Tuzle postoji prosječna dnevna prohodnost od 22.000 automobila, što je parametar koji sugerira značajnu ekonomsku isplativost gradnje brze ceste od Sarajeva do Tuzle i dalje preko Brčkog i Bijeljine.

Imajući sve ove pokazatelje u vidu, Jusko je Izetbegoviću prenio stav da Ministarstvo podržava povezivanje Sarajeva i Beograda pravcem preko Tuzle i vjeruje da će i naši turski prijatelji imati razumijevanja i dati podršku ovom projektu.

gorazdeportal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.