KO ĆE BITI NOVI PREMIJER KS-a: NiP NEĆE USLOVLJAVATI KOALICIJU, ZAINTERESIRANI ZA OBRAZOVANJE

Hits: 112

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde (NiP) i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, za naš portal je govorio o formiranju vlasti u KS-u. Osvrnuo se na organizaciju obrazovanja, zdravstva i ulogu nezavisnih kantonalnih zastupnika u novoj vlasti.

Naša stranka (NS) neskriveno želi da njihov Edin Forto ponovo bude premijer, ali sve se češće spominje i opcija da NiP kao najsnažnija stranka Četvorke također želi da ovu funkciju obnaša njihov kadar.

Konaković je poručio da oni neće, kako je izjavio, uslovljavati koaliciju.

“Sigurno da nećemo na tome insistirati ili uslovljavati koaliciju. Mislimo da je koncept Četvorke toliko dobar i bitan da niko nema pravo, bez obzira na politički rezultat, postavljati ultimatume i biti isključiv na tom pitanju. Činjenica je da smo i mi zadovoljni rezultatima vlade koju je vodio Edin Forto. Ali, činjenica je i da smo najjača stranka u ovom bloku i da imamo pravo predlagati premijera”, ocijenio je.

Uvjerava da za Četvorku – koju pored NiP-a i NS-a čine Socijaldemokratska partija (SDP) i grupa nezavisnih zastupnika – kadroviranje nikada nije bilo ključno.

“Odvagat ćemo zajedno nekoliko aspekata – da li su neka imena koja mi imamo, a uglavnom su to novi ljudi, mogući rizik s aspekta malo vremena. Na početku samog mandata bi to možda s naše strane bio malo agresivniji nastup. S obzirom na to da imamo samo dvije godine mandata, tu je teza da li da nastavimo gdje smo stali, ojačamo vladu novim imenima, da li će to biti neko koga predlaže NiP – za nas to kadrovsko pitanje nikada nije bilo ključno. Govorim za partnere u Četvorci”, kazao je Konaković.

Najavio je da im tek predstoji da se bave kadroviranjem.

“Mislim da ni sada neće biti problem zbog kojeg bi neka priča stala. Danas nastavljamo pregovore. Radimo na tome užurbano, skoro svakodnevno. Završili smo naš program koji nam je najvažniji dokument i sada ćemo vidjeti ko će biti izvršioci. O podjeli resora zaista nismo razgovarali. U narednih nekoliko dana ćemo poredati kako će ova vlada izgledati”, potcrtao je.

Organizacija obrazovanja i zdravstva

Smatra da formiranje ministarstva predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja te ministarstva visokog obrazovanja treba biti prioritet vlasti Četvorke.

“Mislim da to treba biti prvi korak. U narednih nekoliko dana trebamo zakazati hitnu sjednicu s pripremljenom izmjenom zakona prema kojem formiramo dva ministarstva, a spajamo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture – kao što je bilo ranije”, obrazložio je.

Konaković je naveo razlog zašto misli da se obrazovanjem trebaju baviti dva ministarstva.

“Zaista je obim posla u Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih toliko velik da je skoro nemoguće da ga obnaša jedna osoba. Riječ je o ministarstvu koje ima skoro trećinu budžeta i koje ima više od 200 rukovodilaca u svom sazivu. Naša su iskustva da je to prevelik zalogaj za jednu osobu”, mišljenja je.

Potvrdio je da je NiP zainteresovan za jedno od ministarstava obrazovanja.

“Da budem iskren, vrlo smo zainteresovani i to je za nas jedno od ključnih ministarstava. Ja projektujem da bi ministarstvo predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja trebalo pripasti NiP-u”, istakao je.

Konaković je komentarisao i pitanje zdravstva koje je najvažnije u pandemiji koronavirusa. Prema njegovim riječima, kadroviranje u ovom resoru nije bila tema razgovora u Četvorci, već šta je potrebno uraditi.

“Posebna tema je bio set mjera koje se trebaju donijeti i prezentirati građanima. Imamo pripremljen dokument revidiranih 300 mjera i 29 principa. Koliko dajemo važnost zdravstvu govori činjenica da su ponovo sjeli naši stranački savjeti zdravstva da bi dopunili i uobličili te mjere. Nismo rekli ko će delegirati ministra ili ministricu. To ćemo uraditi u narednom periodu”, ukazao je.

Kakav je status nezavisnih kantonalnih zastupnika u novoj vlasti?

Osvrnuo se i na status nezavisnih kantonalnih zastupnika u Četvorci. Pitali smo ga da li će oni biti u prilici da predlažu kadrove.

“Ovo nije podjela plijena i sigurno neće biti puno stranačkih obilježja u toj vladi. Siguran sam da će u toj vladi biti više nestranačkih nego stranačkih ljudi, što joj daje dimenziju ekspertske vlade. Naravno da će nezavisni zastupnici – Damir Nikšić i Damir Marjanović imati puno pravo, odnosno odgovornost da predlažu kandidate čak i za ministarska mjesta, a sigurno i za direktorska mjesta u preduzećima”, zaključio je Konaković u izjavi za Klix.ba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.