KO ĆE VLADATI MOSTAROM: PREGOVORI POČELI, A KOJA JE ULOGA DENISA ZVIZDIĆA

Sedam je dana prošlo od toliko čekanih izbora u Mostaru, a javnost još nije blizu odgovora na pitanje ko će zasjesti u jedinu vijećnicu na svijetu sa dvije različite adrese.Ne zna se ni ko će naslijediti službeni gradonačelnički Audi i vozača koji zna podviknuti na opoziciju ili građanske aktiviste ako se šetakaju oko vijećnice. Šalu na stranu pozicije ovjekovječene u broju mandata su iste kao i dan poslije izbora, a scenarija i više nego je tada bilo.

HDZ će uzeti 13 mandata, Koalicija za Mostar 12, Bh. blok 6, HRS 3, a lista “Ostajte ovdje” 1. Za gradonačelnika je u prvom krugu potrebna dvotrećinska većina (24), u drugom natpolovična (18), a u trećem je po posljednjem mišljenju OHR-a dovoljna i prosta većina.

Najjednostavnija i najteža pozicija je HDZ-ova. Oni su uzeli najviše mandata, ali nisu uzeli dovoljno i ovi se o drugima. Kako je zbog posljednjih 12 godina u Mostaru njihov tzv. “koalicijski potencijal” jako mali tako potrebna podrška za njihovog Marija Kordića može doći samo kroz potpuno otezanje postupka i iscrpljivanje drugih aktera.

SDA je pod najvećim fokusom javnosti i najjačim pritiskom. Toliko proklamovani cilj smjenu gradonačelnika iz HDZ-a i izbor nekog iz tzv. probosanskog bloka mogu izvesti vrlo jednostavno, ali moraju prihvatiti kandidata iz Bh. bloka što je teško za vjerovati.

Oni su po i potvrdili nakon sastanka predstavnika pet članica Koalicije za Mostar 25. decembra u kojem su kazali kako je “Zlatko Guzin, ostvario je izvrstan izborni rezultat, što ga u najboljem smislu legitimira kao najozbiljnijeg kandidata za budućeg gradonačelnika Grada Mostara”.

Bh. blok će teško podržati Guzina, a kako on sigurno neće dobiti podršku HDZ-a, teške su odluke pred SDA-om. Iza ove stranke je i nezgodna zaostavština prošlih izbora kad su imali daleko najbolji rezutat, a gradonačelnik nije postao Suad Hasandedić već Ljubo Bešlić. Pitanje je kako bi nakon svega i najtvrdokorniji SDA-ovci prešli preko novog mostarskog SDA-HDZ dogovora.

Dobro obavješteni kažu kako je ključ dogovora između Koalicije za Mostar i Bh. bloka u pregovaračima. Ako sve ostane na lokalnim snagama male su šanse, a ako konce bude vukao, kako neki očekuju, SDA-ov koordinator za Mostar Denis Zvizdić, šanse rastu. Upravo je Zvizdić u izbornoj noći govorio o gradonačelniku inžinjerskim rječnikom kao polju i silnicama, pozitivnim energijama i sinergiji, a to može biti Guzin, ali i ne mora.

Ostala dva subjekta su već determinisana. Ugledni ljekar Velibor Milivojević iz “Ostajte ovdje” već je stranački usmjeren da glasa za HDZ-ovog kandidata, a trojka iz HRS-a vjerovatno će u svim glasanjima biti suzdržana. Koliko god ih je teško zamisliti da glasaju za HDZ toliko niko ne vjeruje da bi mogli podržati i nekog iz Bh. bloka, bez obzira na dobru komunikaciju i načelnu saradnju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: