“LUTKA”: NAJVEĆA ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA U BIH, MILIONSKE PLJAČKE I UBISTVA

Hits: 331

Nakon skoro tri godine suđenja, više od stotinu pozvanih svjedoka i uloženih više stotina materijalnih dokaza, ishodili smo osuđujuću presudu kojom smo zadovoljni, ali ćemo svakako u žalbenom procesu tražiti osuđujuću presudu u svim tačkama optužnice, kao i strožije kazne za počinitelje, rečeno je iz Tužilaštva BiH te su saopćili detalje iz ovog predmeta otkrivene tokom istrage.
Povodom izricanja prvostepene presude u predmetu “Lutka” kojom je izrečeno više od 100 godina zatvora, medijima i javnosti su iz Tužilaštva BiH proslijeđeni interesantni detalji o ovoj akciji i predmetu.

-Operativni timovi SIPA-e i Tužilaštva BiH su na operaciji “Lutka” počeli raditi sredinom 2011. godine u najvećoj tajnosti.

-Cilj operacije je bio otkrivanje i procesuiranje počinilaca najtežih krivičnih djela i nosilaca organizovanog kriminala u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i širom BiH.

-Osumnjičeni koji su bili meta akcije, sačinjavali su multietničku zločinačku organizaciju čiji kraci su djelovali u oba bh. entiteta.

-Na predmetu je radio tim Tužilaštva BiH zajedno sa više desetina policijskih operativaca SIPA-e, Granične policije BiH, MUP-a RS, Federalne uprave policije, a asistenciju je pružala i OSA BiH.

-U istrazi su korištene posebne istražne radnje, nadzor i presretanje telekomunikacija.

Najopsežniji predmet organiziranog kriminala ikada procesuiran u Bosni i Hercegovini, pa čak i regionu.

-U predmetu je tokom suđenja priloženo više stotina materijalnih dokaza.

screen-shot-2016-09-14-at-6-55-22-am
-Prilikom izvršenja pljački i pokušaja pljački, od čega su dvije izvršene na području Istočnog Sarajeva, a dvije na području Kantona Sarajevo, pripadnici ove zločinačke organizacije često su se koristili odjećom, opremom, maskama i vozilima sa oznakama policije koje asociraju na policijske uniforme i opremu.

-Optužene u ovom predmetu se tereti da su kao pripadnici organizirane kriminalne skupine, sa jasno podijeljenim zadacima i ulogama, počinili niz teških krivičnih djela sa ciljem stjecanja nezakonite imovinske koristi, kao i teška ubistva koja su izazvala teške posljedice za sigurnost građana Bosne i Hercegovine.

-Krivična djela za koja se tereti ova organizirana kriminalna grupa izazvala su posljedice na području cijele BiH i susjednih zemalja. Veći broj optuženih su državljani BiH i Srbije, a jedan broj optuženih nalazi se na procesuiranju ili izdržavanju kazne u Srbiji.

-U ovom predmetu ostvarena je izuzetno dobra saradnja sa tužilaštvima, sudovima i policijom u Republici Srbiji te rad na ovom predmetu predstavlja odličan primjermeđudržavne saradnje u borbi protiv organiziranog kriminala.

-Optužnica podignuta 2013. godine je obuhvatila 32 osobe, čime je postala najveća optužnica u predmetu organiziranog kriminala ikada procesuirana u pravosuđu na području BiH, pa i regije Zapadnog Balkana.

-U ovom predmetu rasvijetljeno je ukupno šest godinama nerazjašnjenih ubistava i pokušaja ubistava, počinjenih u maniru mafijaških likvidacija, u oružanim zasjedama, tzv. “sačekušama” ili daljinskim aktiviranjem eksplozivnih naprava na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva, koje su unijele strah i nesigurnost među građane.

-Rasvijetljene su pljačke banaka, transporta novca i pošte u ukupnom iznosu većem od 10 miliona KM.

-Među 32 optužena, njih trojica bili su policijski službenici pa je ovom akcijom zadan odlučan udarac nezakonitom ponašanju u policijskim strukturama.

-Pritisnuti jakim dokazima, neki od optuženih su sporazumno priznali krivnju i osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne.

-U ranije okončanim postupcima po sporazumnim priznanjima krivnje ili u izdvojenim postupcima u okviru predmeta kodnog naziva “Lutka” već je izrečeno pravomoćno 55 godina zatvora.

-Akcija kodnog naziva “Lutka” pokazala je da naša zemlja ima tužilaštvo i policijske agencije koje su osposobljene za borbu protiv najtežih oblika organiziranog kriminala. Ta borba se intenzivno nastavila i nakon ovog predmeta sa ciljem da se omogući vladavina prava i sigurnost za život svih građana Bosne i Hercegovine.

-Akcijom je razbijena najveća zločinačka organizacija u BiH, što se odrazilo na smanjenje broja nerazjašnjenih najtežih kaznenih djela, nakon 2013. godine.

Kaznena djela za koja se, između ostalog, terete optuženi u predmetu “Lutka”:

– teško ubistvo Vladimira Mačara na Palama u januaru 2008. godine, putem eksplozivne naprave montirane na ranije ukradeno vozilo. Ovom prilikom ubijen je Vladimir Mačar, smrtno je stradala još jedna osoba Milan Vlaškić, a teško je ranjen slučajni prolaznik Rade Magazin, koji je od povreda preminuo, a više osoba je ranjeno.

– teško ubistvo Borisa Govedarice počinjeno u augustu 2007. godine kod tržnog centra u Lukavici. Ubistvo je izvršeno pucanjem iz automatskog oružja, odnosno iz dvije strojnice, u žrtvu sa više od 15 metaka, što je dovelo do trenutne smrti. Ubistvo je izvršeno na raskrsnici u prometnoj ulici, čime je izazvana velika opasnost za sigurnost građana.

teško ubistvo Zorana Goluba u mjesecu augustu 2008. godine u caffeu “Sport“ u Istočnom Sarajevu. Navedeni je ubijen u ugostiteljskom objektu, gdje je na njega iz dvije strojnice ispaljeno više od 40 metaka, čime je osim ubistva izazvana velika opasnost po živote svih prisutnih osoba.

izdvojeni predmet protiv Mladena Ždrale odnosio se na trostruko ubistvo u naselju Vraca u novembru 2005. godine kada su ubijeni Milorad Todorović, Radomir Janković i Esad Šenderović, a ranjen Murat Komarica. Mladen Ždrale osuđen je pravomoćno za pomaganje u ovom zločinu na 15 godina zatvora, a prema prikupljenim dokazima, izvršitelj ubistva bio je Boris Govedarica koji je ubijen 2007. godine u Istočnom Sarajevu.

– dogovor, planiranje i dva pokušaja ubistva Đorđa Ždrale, počinjena tokom 2006. godine na području Istočnog Sarajeva, pucanjem iz vatrenog oružja na Đorđa Ždralu koji je prilikom prvog pokušaja ubistva teško ranjen sa više hitaca iz vatrenog oružja.

pljačku transporta novca Privredne banke Sarajevo u iznosu od 2,2 miliona eura (oko 4,4 miliona KM), koja je počinjena u naselju Nedžarići u Sarajevu, u mjesecu junu 2006. godine, kada je opljačkano vozilo kojim je novac prevožen na aerodrom.

pljačku transporta novca Pavlović International banke iz Bijeljine, koja je počinjena u mjesecu augustu 2005. godine na području Han Pijeska, presretanjem vozila koje je prevozilo novac, kada je otuđeno 1,8 miliona KM.

pokušaj pljačke novca iz Nove banke a.d. Bijeljina, poslovnice u Istočnom Sarajevu, u novembru 2005. godine, u iznosu od oko 2,2 miliona KM, kada su zaštitari koji su prevozili novac, nakon što je na njih pucano, upotrijebili naoružanje i u razmjeni vatre ranili pljačkaše, nakon čega su pljačkaši pobjegli u pravcu Sarajeva.

pljačku blizu 670.000 KM iz Pošte 2 u Sarajevu u mjesecu junu 2009. godine, kada je u oružanoj pljački otuđen novac pošte, te su se počinitelji udaljili kombijem koji su nakon toga zapalili.

Izvor: Klix.