MAGISTRI FARMACIJE POSJETILI BOSANSKOHERCEGOVAČKU FABRIKU ZA PROIZVODNJU LIJEKOVA

Hits: 85

Magistri farmacije, njih 200 se područja Tuzlanskog kantona, su posjetili bosanskohercegovačku fabriku za proizvodnju lijekova, Zada Pharmaceuticals.

Nakon uvodnog predavanja od strane stručnjaka fabrike, gosti su imali priliku da se i sami uvjere da su procesi proizvodnje i kontrole kvaliteta u ZADA Pharmaceuticals odvijaju na najsuvremenijoj opremi u skladu sa svim principima i standardima dobre proizvođačke prakse(GMP).

O procedurama i procesima proizvodnje goste je upoznala mr.ph.spec. Alma Salkić, Zamjenik Izvršnog direktora za proizvodnju i razvoj.

Tokom posjete fabrici lijekova Zada Pharmaceuticals, magistri farmacije imali su priliku da o kvaliteti proizvoda i studijski zasnovanim činjenicama efikasnost i djelotvornosti, dobiju informacije od dr. Amela Hrnjić, koja je ovom prilikom najavila novosti što se tiče dodataka prehrani.

’’Zadovoljstvo mi je da sam već po drugi put u posjeti fabrici ZADA Pharmaceuticals. Oduševljena sam izgledom i kontinuitetom fabrike ZADA Pharmaceuticals u održavanju i unaprjeđivanju kvalitete. Nakon posjete je izjavila direktorica apoteka Ibn Sina Tuzla – mr.ph.Amela Gazibegović i naglasila da su proizvodni pogon, sistem upravljanja kvalitetom i kontrola lijekova na svjetskom nivou

Ovom priliko gosti su obišli u pratnji Mr.sci. Alma Salkić, mr.ph.spec., i Amra Butković, suvremene laboratorija za kontrolu kvaliteta, koje omogućavaju kontrolu u svim fazama proizvodnje čime garantira krajnji kvaliteta proizvoda.

 ZADA Pharmaceuticals je domaća fabrika za proizvodnju lijekova smještena u Tuzlanskom kantonu. Osnovana je 2007. godine, a trenutno zapošljava 135 radnika, od koji je više od polovina visoko obrazovani kadra.

ZADA Pharmaceuticals je dizajnirana, organizirana i opremljenja kao generička kompanija koja proizvodi farmaceutske proizvode iz različitih terapeutskih grupa u obliku čvrstih oralnih formi: tableta, filmom obloženih tableta i kapsula. Uz navedeno ova bosanskohercegovačka fabrika imaširok asortiman proizvoda i trenutno proizvodi 128 registrovanih lijekova i 6 jedinstvenih biljnih i mineralno-vitaminski preparata, koji se koriste kao dodatak prehrani.

Izvor: CMC, Agencija za strateško komuniciranje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *