MAGISTRI FARMACIJE POSJETILI BOSANSKOHERCEGOVAČKU FABRIKU ZA PROIZVODNJU LIJEKOVA

Magistri farmacije, njih 200 se područja Tuzlanskog kantona, su posjetili bosanskohercegovačku fabriku za proizvodnju lijekova, Zada Pharmaceuticals.

Nakon uvodnog predavanja od strane stručnjaka fabrike, gosti su imali priliku da se i sami uvjere da su procesi proizvodnje i kontrole kvaliteta u ZADA Pharmaceuticals odvijaju na najsuvremenijoj opremi u skladu sa svim principima i standardima dobre proizvođačke prakse(GMP).

O procedurama i procesima proizvodnje goste je upoznala mr.ph.spec. Alma Salkić, Zamjenik Izvršnog direktora za proizvodnju i razvoj.

Tokom posjete fabrici lijekova Zada Pharmaceuticals, magistri farmacije imali su priliku da o kvaliteti proizvoda i studijski zasnovanim činjenicama efikasnost i djelotvornosti, dobiju informacije od dr. Amela Hrnjić, koja je ovom prilikom najavila novosti što se tiče dodataka prehrani.

’’Zadovoljstvo mi je da sam već po drugi put u posjeti fabrici ZADA Pharmaceuticals. Oduševljena sam izgledom i kontinuitetom fabrike ZADA Pharmaceuticals u održavanju i unaprjeđivanju kvalitete. Nakon posjete je izjavila direktorica apoteka Ibn Sina Tuzla – mr.ph.Amela Gazibegović i naglasila da su proizvodni pogon, sistem upravljanja kvalitetom i kontrola lijekova na svjetskom nivou

Ovom priliko gosti su obišli u pratnji Mr.sci. Alma Salkić, mr.ph.spec., i Amra Butković, suvremene laboratorija za kontrolu kvaliteta, koje omogućavaju kontrolu u svim fazama proizvodnje čime garantira krajnji kvaliteta proizvoda.

 ZADA Pharmaceuticals je domaća fabrika za proizvodnju lijekova smještena u Tuzlanskom kantonu. Osnovana je 2007. godine, a trenutno zapošljava 135 radnika, od koji je više od polovina visoko obrazovani kadra.

ZADA Pharmaceuticals je dizajnirana, organizirana i opremljenja kao generička kompanija koja proizvodi farmaceutske proizvode iz različitih terapeutskih grupa u obliku čvrstih oralnih formi: tableta, filmom obloženih tableta i kapsula. Uz navedeno ova bosanskohercegovačka fabrika imaširok asortiman proizvoda i trenutno proizvodi 128 registrovanih lijekova i 6 jedinstvenih biljnih i mineralno-vitaminski preparata, koji se koriste kao dodatak prehrani.

Izvor: CMC, Agencija za strateško komuniciranje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: