MEĐU 126 ČLANOVA SAVJETA GORAŽDANSKIH MJESNIH ZAJEDNICA ČAK ČETIRI ŽENE

Hits: 319

Nismo slučajno u naslovu ovog mini komentara ugradili i riječ „ čak“. Dopustili smo sebi makar mrvicu, nazovimo to tako, sarkazma. Zašto?

Evo, možda da počnemo i ovim citatom: „ Rodna ravnopravnost pretpostavlja da u jednom društvu, zajednici ili organizaciji postoje jednake mogućnosti za žene, muškarce i osobe drugačijih rodnih identiteta da doprinesu kulturnom, političkom, ekonomskom i socijalnom napretku, kao i da imaju jednake mogućnosti da uživaju sve koristi i dobrobiti od napretka jedne zajednice.“

Ova rečenica je istaknuta u Evropskoj povelji o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou. Bezbroj puta smo čuli kako se izgovara parola kako je rodna ravnopravnost jedno od temeljnih ljudskih prava.Vrlo često, izgovorale su je i aktivistkinje udruženja žena na nekom od desetina seminara i takozvanih radionica posvećenih ravnopravnosti spolova održanih u Goraždu u protekle dvije decenije.

I?

Međunarodni propisi i dokumenti koje smo prihvatili i u koje se zaklinjemo su jasni. Kao i pomenute poruke koje se tako često i olako izgovaraju.
Jasne su međutim i brojke.

Na nedavnim izborima u mjesnim zajednicama grada Goražda, građani i građanke su birali i izabrali 126 svojih predstavnika u sastave Savjeta 20 mjesnih zajednica. Među njima su i četiri ( 4) žene.

Čak!

Izvor – Novina “Glas Goražda”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: