MENSUD BOROVIĆ NAJNEOBRAZOVANIJI FEDERALNI POSLANIK

Hits: 4406

Na prošlim Općim izborima u Bosni i Hercegovini, Mensud Borović (SDA) zbog jako malog broj glasova (3533 glasova) za Predstavnički Dom Paralamenta Federacije BiH nije dobio povjerenje birača za direktan ulazak u Parlament, već zahvaljujići tome što je bio na kompenzacijskoj listi SDA, dobio je kompenzacijski mandat.
Ovaj poslanik, rodom iz sela Kosova kod Foče, je najneobrazovaniji poslanik , sa redovnom završenom srednjom školom i onda je uspio završiti Višu školu, navodno Pedagošku akademiju.
Ovaj pionir SDA, je dugo vremena u ozbiljnim krugovima u Ustikolini i Goraždu bio predmet za ismijavanje.
Ali, činjenica da je član SDA odmah je dobio posao u Općini Ustikolina, kao namještenik. Ubrzo postaje poslanik u Skupštini Kantona u Goraždu i visoki funkcioner SDA u tom Kantonu. Tako brz napredak u vlasti, nije zbog njegovog znanja i pameti, već njegove poslušnosti stranačkim moćnicima.
Ovaj najneobrazovaniji poslanik Borović osim ove činjenice je i najneaktivniji poslanik.
Prisustvao je zasjedanjima Parlament (ukupno 15), broj poslaničkih pitanja (prema ukupnom broju nula), broj pokrenutih inicijativa (prema ukupnom broju – dvije), broj tačaka o kojima je diskutovao (prema ukupnom broju – jedna), broj predloženih zakona (ukupan broj nula), broj samostalno podnešenih amandmana (prema ukupnom broju nula.)
Ovako sraman angažman u Parlamentu sigurno je posljedica njegove prošlosti, njegove nesposbnosti da pošteno svojim radom i zalaganjem stekne svoje pozcije.
Mjesečna primanja poslanika Borovića iznose oko 5.000,00 KM.
Izvor – 20 minuta