MINELA BEZDROB JEDINA MAGISTRICA HORTIKULTURE NA EVIDENCIJI NEZAPOSLENIH U GORAŽDU

Hits: 7257

Minela Bezdrob jedina je magistra inžinjerka hortikulture na evidenciji Službe za zapošljavanje BPK Goražde. U gradu u kojem se drvoredi “uređuju“ motornim pilama, a zelenih površina sve je manje, ovakav odnos prema mladim, školovanim kadrovima zabrinjava.

– Frustrirajuće je to, strašno frustrirajuće. Kad ne radim ništa onda se stvarno osjećam beskorisnom i to mi vrlo teško pada. Kad mi se nakupi svega dođe mi da odem odavde. I nisam jednom razmišljala o tome, nisam jednom pokušala tražiti način da odem, a onda se desi nešto novo oko projekta “Memorijalna šuma 8372“, pa se smirim, dobijem novu energiju i elana da radim – kaže Minela.

Dio zelenih površina u Vitkovićima uređen je po njenom projektu, trenutno radi na hortikulturnom uređenju harema džamije koja se gradi u naselju Obarak, ali je Memorijalna šuma 8372 kruna njene dosadašnje karijere. Kompleks na Posestri gradi se u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, po idejnom rješenju kojeg je uradila za vrijeme obavljanja pripravničkog staža u JP „Bosanskopodrinjske šume“.

Projekat koji je, osim po originalnosti i simbolici, veoma značajan i sa ekološkog aspekta, već je privukao veliku pažnju javnosti, a Minelu veže za sebe i odvraća je od odlaska.

– Nakon isteka pripravničkog staža išla sam bukvalno od vrata do vrata i uvijek dobijala iste odgovore. Neki se ne udostoje ni da me saslušaju kako treba, gledaju kroz prozor dok ja pričam. U isto vrijeme imamo jako loše stanje po pitanju zelenih i drugih površina u gradu iako imamo mnogo potencijala da budemo lijepo i privlačno mjesto. Oduvijek smo to bili i ne znam šta se dešava s ljudima u posljednje vrijeme, jer žao mi je kad vidim da neplanski uništavamo i to što smo već imali – ističe Bezdrob.

Hortikultura je bila njen slučajni odabir, iako vjeruje da se u životu ništa ne dešava slučajno. U poziv koji podrazumjeva mnogo znanja, priprema, skiciranja i planiranja kako bi se podigla i njegovala zelena površina zaljubila se nakon što ga je upoznala.

– Sad da imam šansu da biram ponovo, izabrala bih isto. Hortikultura, u najkraćem, podrazumjeva projektovanje i uređivanje zelenih površina. Za to treba imati volju, mnogo ljubavi, ne može to raditi neko ko ne voli prirodu. A ja strašno volim prirodu, to mi je glavna terapija u životu – dodaje Bezdrob.

AVAZ