MIRNES AJANOVIĆ OSLOBODIO JE UHAPŠENOG BORCA IZ GORAŽDA AMELA BARIMCA

Hits: 239

U povodu puštanja na slobodu uhapšenih demobilisanih boraca sa protesta održanih 05. 09. 2018. godine

 U svojstvu branioca osumnjičenih demobilisanih boraca, Pašanbegović Midhata i Barimac Amela, koji su dana  05. 09. 2018. godine lišeni slobode  u Sarajevu, obavještavam javnost da su isti dana 07. 09. 2018. godine, nakon provedenog postupka u Tužilaštvu Kantona Sarajevo pušteni na slobodu, te da nema više pritvorenih demobilisanih boraca.

Punomoć za odbranu Pašanbegović Midhata je dala njegova supruga, dok se za poduzimanje pravnih radnji za odbranu Barimac Amela čekalo njegovo lično potpisivanje punomoći u Tužilaštvu, obzirom  da u njegovo ime ovlaštenje za odbranu nije imao ko potpisati, imajući u vidu činjenicu da su ovom demobilisanom borcu u ratu ubijena dva brata i otac.

Pašanbegović Midhat i Barimac Amel terete se zbog napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.

U datim izjavama u prisustvu branioca pred Tužilaštvom Kantona Sarajevo Barimac i Pašanbegović su istakli da su došli u Sarajevo na proteste nezadovoljni svojim statusom i nebrigom vlasti za njihove probleme, te da im se niko od predstavnika vlasti nije obratio, nakon čega su sa ostalim demobilisanom borcima krenuli u mirnu šetnju.

Nakon što je nastalo naguravanja i počeo sukob policije i demobilisanih boraca Barimac i Pašanbegović su, nakon što su prišli da pomognu borcima koji su ležali na ulici, poprskani suzavcem i primili udarce od strane policije, te su štiteći sebe i ostale, drškom na kojoj se nalazila državna zastava  zamahivali, kojom prilikom su moguće i nanijeli tjelesne povrede policajcima.

Istakli su da nije trebalo doći do sukoba u kojima su povrijeđeni i demobilisani borci i policajci, te su izrazili žaljenje i zbog povrijeđenih policajaca, posebno ukoliko je to rezultat njihovog djela.

Pred tužilaštvom Kantona Sarajevo postupajuća tužiteljica vodila je vrlo korektan postupak.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.