MUHAMED RAMOVIĆ: INFRASTRUKTURNI PROJEKTI I SARADNJA SA MJESNIM ZAJEDNICAMA

Hits: 845

Foto: Goražde PRESS
Budući da sam stava da se politička kampanja treba zasnivati na sopstvenom programu, dostojanstvenom predstavljanju sebe i onoga što smo uradili, a ne na neistinama i iskrivljivanju istine, u narednom periodu predstaviću vam značajna dostignuća tokom moga mandata u prethodne četiri godine.
Ne postoji jednostavan i cjelovit način da se u kratkom vremenskom periodu pobroje svi projekti koje smo implementirali i započeli, te aktivnosti kojima smo bili pokretač ili u kojima smo učestvovali. Međutim, sigurno je da ste svi vi svjedoci da se u vašem komšiluku mnogo radilo, te da smo svih prethodnih godina bili prisutni sa vama, u dobru i u zlu. Općina Goražde bila je glavni pokretač pozitivnih promjena i projekata koji su za cilj imali poboljšanje kvaliteta života svih građana uprkos opstrukcijama i nedovoljnoj podršci sa viših nivoa vlasti što je bila njihova zakonska obaveza, a ne naša neutemeljena želja. Radilo se u svih dvadeset mjesnih zajednica i to prema prioritetima i zahtjevima stanovnika tih mjesnih zajednica. Iako se veoma često spominje, projekat izgradnje vodovoda „Starac“ od neizmjernog je značaja za našu lokalnu zajednicu, a promjenu koju je u njihove živote donio najbolje vam mogu posvjedočiti oni koji su po prvi put, nakon toliko godina, dobili pitku vodu na svojim česmama.

mz2

Radi se i na rješenju problema sa vodom u naseljima Hoda polje-Osanica, Mravinjac – Vitkovići, naselja Budići i Laleta, gornje Bare, gornja Biserna i druge visinske zone. Osim toga, riješen je i problem vodosnabdjevanja industrijske zone Vitkovići što će imati izuzetan značaj za dalji napredak i razvijanje ove najprosperitetnije zone u Općini Goražde.
Bez obzira na skorman budžet, realno i objektivno planiranje budućih projekata po mjesnim zajednicama rezultiralo je značajnim i konkretnim rezultatima. Mnogo se radilo u cilju da se uspostavi što bolja dvosmjerna komunikacija i zadovoljstvo krajnjih korisnika, građana. Svi službenici Općine i Načelnik svakodnevno su bili na raspolaganju predstavnicima mjesnih zajednica čemu svjedoče obostrano zadovoljstvo i izvrsna saradnja kojom se možemo pohvaliti ne samo u okvirima Bosne i Hercegovine, već i u ostalim i razvijenijim europskim demokratskim društvima. Mnogo se ulagalo u infrastrukturu, sanaciju i adaptaciju putnih pravaca, te ostale projekte koji su prepoznati kao prioritet.

mz3

Najveći projekti ove vrste su izgradnja puta za dvije najveće ruralne doline, ilovačku i beričku za koje su potpisani ugovori i čija realizacija je u toku. Osim toga, značajne projekte donosi i IFAD sa kojim je potpisan sporazum. Na ovaj način želimo doprinijeti očuvanju i povećanju broja stanovnika na selima, te razvoju poljoprivrede, stočarstva i seoskog turizma.
[huge_it_video_player id=”102″]
Ne možemo a da ne spomenemo projekat „Marka na marku“ koji je izvrstan primjer saradnje lokalne zajednice sa svojim građanima. Desetine hiljada konvertibilnih maraka uložene su u putne pravce koji su predloženi kao prioritet ispred savjeta mjesnih zajednica. U narednom periodu predstavljaćemo vam i druge značajne projekte i dostignuća koje ćemo grupisati po oblastima.
Gorazde Portal
Foto: Gorazde Press