FOTO/ NA 17. INTERNACIONALNOM DJEČIJEM FESTIVALU „ŠTA SE PJESMOM SANJA“ U GORAŽDU IZVEDENO 12 PJESAMA

Hits: 912

Prvo mjesto po odluci dječijeg žirija osvojio je Konstantiv Velev iz Bugarske sa pjesmom „ Sezoni“ – Nagrada za najbolji tekst pripala Aidi Kuduz, za najbolju muziku nagrađen je Senko Borovac dok je najbolji aranžman imao Almir Kuduz.

Amna Islamagić ( Goražde) osvojila je prvu nagradu stručnog žirija na sedamnaestom Internacionalnom dječijem festivalu “Šta to dijete pjesmom sanja“ koji je u Goraždu okupio učesnike iz BiH, Srbije i Bugarske. Amna je izvela pjesmu „ Šta to dijete pjesmom sanja“ i ova je pjesma najuspješnija na Festivalu koji organizuje Centar za kulturu. Druga nagrada stručnog žirija dodjeljena je još jednom Goraždaninu, Aminu Aleti koji je izveo pjesmu “Školitis” dok je treće mjesto osvojio Konstantin Velev iz Bugarske sa pjesmom “Sezoni“.

14917287_843500852453939_1013575056604950636_o

Nagrade su, tradicionalno, dodjelili i članovi i članice dječijeg žirija. Dječiji žiri Konstantinu Velevu je dodjelio prvu nagradu, dok su drugo odnosno treće mjesto osvojile Iman Karahmetović ( za pjesmu “Osmjeh”) i Adela Obuća ( izvela pjesmu “Bavite se sportom).
Prema odluci stručnoj žirija najbolji tekst imala ja Aida Kuduz (pjesma „ Drina ples“), nagrada za najbolju muziku dodjeljenja je Senku Borovcu ( Pjesma „ Leptiri“)) a za najbolji aranžman Almiru Kuduzu .

Nagrade su uručili Amira Borovac, predstavnica Ministarstva za obrazovanje BPK Goražde, Murat Fejzić, drektor Centra za kulturu, te predsjednici stručnog i dječijeg žirija Enisa Fočo i Lejla Živojević.

Uspješne voditeljice festivalske noći bile su Danira Kazagić, Nasiha Hodžić, Merjem Borovac i Amela Kalkan uz podršku Senade Hurić – Aleta, autorice scenarija. Sjajan doprinos festivalskoj večeri dale su i članice pratećeg hora.
Dobrodošlica organizatora – Centra za kulturu.

14918854_843500169120674_4478599007687039827_o

Zaposleni u goraždanskom Centru za kulturu, uz pomoć Općine Goražde, pokrovitelja – Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde i brojnih sponzora, uložili su mnogo truda da održe tradiciju uspješne manifestacije. Trud se isplatio i goraždanski festivala je i ovaj put potvrdio da spada u red najuspješnjih u regionu.

Istakao je to i u pozdravnom obraćanju na početku Festivala Murat Fejzić, direktor Centra za kulturu koji je posebno naglasio opredjeljenje ove javne ustanove da promoviše stvaralaštvo za djecu i dječije stvaralaštvo, što ilustruju brojne manifestacije koje Centar za kulturu organizuje tokom godine. Fejzić je u govoru dobrodošlice istakao da će dječije pjesme sa ovog festivala biti uvrštene u bogatu zbirku od preko 250 pjesama koliko je do sada nastalo na ovoj manifestaciji. U prethodnih 16 festivala u Goraždu se publici predstavilo više od 250 malih pjevača iz više zemalja regiona i Balkana.

15016308_843502529120438_7443964459696887309_o

Radost mališana

Vidjeli smo tokom Festivala brojnu publiku u velikoj sali goraždanskog Centra za kuturu. Vidjeli smo mnogo radosnih lica, beskrajno važne osmjehe mališana, djevojčica i dječaka kojima je ovo bio istinski praznik, događaj koji će pamtiti. Sigurno su i među njima budući učesnici ove manifestacije.
Zbog njihovih osmjeha i snova koji im je donio susret sa izvođačima pjesama na 17. Merđunarodmom festivalu u Goraždu, vrijedi sav trud koji se ulaže u njegovu pripremu i održavanje.
Oni su zapravo pobjednici Festivala, kao što su pobjednici svi njegovi učesnici, autori pjesama a posebno prekrasne djevojčice i divni dječaci koji su nam 5. novembra, u koncertnoj sali Centra za kulturu Goražde a potom i na velikom druženju u Domu mladih darovali radost koja puni naša srca.

GLAS GORAŽDA