NA UREĐAJIMA MALE SNAGE BEKIR TRNČIĆ NAJBOLJI RADIOAMATER NA SVIJETU

Hits: 2825

Član Radioamaterskog kluba „Drina“ iz Goražda, Bekir Trnčić osvojio je prvo mjesto na takmičenju Svjetske asocijacije radioamatera sa sjedištem u SAD.

Najveće takmičenje ove vrste u svijetu održano je u maju ove godine, a nakon zbrajanja i provjere svih rezultata, koje po pravilu traje po nekoliko mjeseci, potvrđeno je da je Trnčić svjetski šampion u kategoriji pojedinačnih operatera na uređajima male snage, na frekvenciji 1.8 MHz (160 m).

– Ovo je jedno od dva najjača svjetska takmičenja na kojem učestvuju praktično svi koji se razumiju u radioamaterizam. Tačan broj učesnika teško je reći, jer takmičari su iz cijelog svijeta. Kod mnogih ova takmičenja prate velika ulaganja, čak i organizacija ekspedicija do mjesta sa kojih učestvuju, a mi uradimo koliko možemo. Kategorija u kojoj sam nastupio je dosta zahtjevna i teška za raditi, jer se ne može raditi iz gradova, mora se izaći na brdo sa antenama i opremom koju imaš – kazao nam je Trnčić. U zahtjevnom takmičenju, sa starim uređajem i opremom koju su mu posudili i drugi radioamateri iz Goražda, Trnčić je na 24-satnom takmičenju učestvovao sa kote Crijetež, na oko 1300 metara nadmorske visine.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *