NAGRADE U OKVIRU 20-TE MANIFESTACIJE „DRINSKE VEČERI DJEČIJE POEZIJE“

Hits: 460

Tradicionalna manifestacija ”Drinske večeri dječije poezije” održana je i ove godine, a riječ je o 20. po redu manifestaciji. Pomenuta manifestacija svake godine okupi veliki broj učesnika, odnosno učenika osnovnih škola iz regije, koji  se sa svojim radovima prijavljuju na javni poziv za izbor najboljih literarnih radova, a koji objavljuje JU Centar za kulturu Goražde.

Učešće na pomenutom konkursu ove godine uzeli su učenici osnovnih škola sa područja BPK-a (OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“, OŠ „Husein ef. Đozo“, OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ iz Vitkovića, OŠ „Hasan Turčalo Brzi“ iz Ilovače (Općina Goražde), OŠ „Ustikolina“ Foča u FBiH i OŠ „Prača“ Pale u F BiH), te učenici OŠ „Sveti Sava“ iz Rogatice, OŠ „Vuk Karadžić“ iz Višegrada, , OŠ „Sokolac“Sokolac, OŠ „Rudo“ iz Rudogi OŠ „Jovan Dučić“ iz Čajniča koji su pisali na teme „Moj šareni svijet“ za učenike od I do V razreda i „Knjiga-sehara lijepih riječi“ za učenike od VI do IX razreda, radovi u stihu i prozi.

Pomenuti radovi objavljeni su u novoj zbirci pjesama pod nazivom „Drinske večeri dječije poezije“ u kojoj se nalazi ukupno 64 rada dječaka i djevojčica iz 12 osnovnih škola, a čiji je izdavač Centar za kulturu Goražde. Poseban žiri u koje su bili nastavnici/profesori razredne nastave i maternjeg jezika sa predstavnicima Centra za kulturu odabrao je najbolje, a svaka od objavljenih pjesama zaslužuje nagradu.

Pored organizatora JU Centar za kulturu Goražde, manifestaciju podržava i  Općina Goražde koja je pokrovitelj ovog događaja.

Tim povodom danas je u Maloj sali Centar za kulturu organizovana ceremonija proglašenja najboljih literarnih radova i dodjela priznanja.  Na početku se prisutnima obratio Murat Fejzić, direktor Centra za kulturu Goražde koji je posebno istakao opredjeljenje ove Javne ustanove da u kontinuitetu potiče i promoviše književno stvaralaštvo djece.

Riječi dobrodošlice na manifestaciju i čestitke na organizaciji događaja uputio je i načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović koji je ovom prilikom u svom obraćanju pozvao đake da što više i češće čitaju.

Značaj pisanja naglasio je i pomoćnik Načelnika Sanid Zirak, koji u zvaničnoj rezenziji ovogodišnje zbirke dječijih radova, uz ostalo, piše – ”Sabrati svo bogatstvo dječije mašte, pjesme, riječi u jednu zbirku, u jednu knjigu, je zadatak koji svake godine pred sebe postavi menadžment općinske JU Centar za kulturu sa svojim uposlenicima. Zadatak je to hvale vrijedan, manifestacija je to dječijeg talenta, razdraganog i raspjevanog poetskog stvaralaštva, koje svoju priliku da progovori dobije svake godine u gradu na Drini, u gradu Goraždu.”

Nakon obraćanja uslijedilo je proglašenje najboljih radova, a nagrade su uručili načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović, Dika Makota, direktorica Pedagoškog zavoda BPK Goražde i Sanid Zirak, pomoćnik Načelnika Općine Goražde, a dodjeljene su i zahvalnice za podršku u pripremi i realizaciji manifestacije Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde, te Općinama Goražde, Pale u FBiH i Foča u FBiH, a posebna zahvalnost upućena je školama koje su učestvovale u manifestaciji.

Nagrade na 20-toj manifestaciji „Drinske večeri dječije poezije“

Nagrade za temu : „Moj šareni svijet“ za učenike od I do V razreda

III mjesto Lamija ImširovićIII raz.OŠ „Prača“Pale u F BiH

II mjesto Lara JanjićOŠ „Vuk Karadžić „ Višegrad

I mjesto Hana Omerbašić II raz. OŠ „Ustikolina“ , Foča u F BiH

Nagrade za temu: „Knjiga- sehara lijepih riječi“ za učenike od VI do IX razreda

Nagrada za najljepšu strofu – Đorđe Kovačević VIII2 raz OŠ „Sokolac“ Sokolac

III mjesto Amina Korać VIa raz. OŠ „Fahrudin FahroBaščelija“ Goražde,

II mjesto Lamija Građan IXa raz. OŠ „Husein ef.Đozo“ Goražde

I mjesto Nadira Ahmetspahić VI raz. OŠ „Hasan Turčalo Brzi“ Ilovača

Gorazde.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.