NAROD ODLAZI IZ HERCEGOVINE

Hits: 82

Ukoliko vlast Republike Srpske ne počne ulagati više novca u istočni dio Srpske, posebno u Hercegovinu, za 15-ak godina ostaćemo bez Berkovića, Rudog i još nekih manjih gradova, iz kojih stanovnici bježe glavom bez obzira. Ovako stanje u istočnom dijelu Srpske opisuju pojedini narodni poslanici iz Hercegovine, tvrdeći da će taj dio RS doživjeti demografsku kataklizmu, ukoliko se ne počne ulagati više novca u razvoj.

Ostarjela putna infrastruktura, nedostatak kapitalnih investicija i nepodsticanje razvoja industrije, samo su neke od primjedbi koje se često mogu čuti tokom žustrih rasprava u parlamentu Srpske.

Najviše zamjerki dolazi iz opozicionih partija PDP i SDS, koje tvrde da istok Srpske obiluje prirodnim bogatstvima, ali da njeni stanovnici nemaju mnogo koristi od toga.

S druge strane, u vladajućoj koaliciji ne priznaju ove kritike, navodeći da su investicije jednako zastupljene na cijelom prostoru RS.

– Koliko se ulaže u ovaj dio RS dovoljno govori podatak da danas u opštinama Trebinje, Ljubinje, Bileće, Gacko, Berkovići, Nevesinje, Čajniče, Rudo, Višegrad, Kalinovik, Istočni Mostar i Novo Goražde, po posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine ne živi više od 120.000 stanovnika. To je direktna posljedica činjenice da se ne ulaže u ovaj dio RS – tvrdi poslanik PDP u NSRS Ljubiša Krunić, koji dolazi iz Trebinja.

Izvlačenje novca

Prema njegovim riječima, iz Hercegovine se konstantno izvlači novac, koji se potom ulaže u zapadni dio Srpske.

Krunić ističe da se u istočnom dijelu RS proizvodi 74,4 odsto od ukupne proizvodnje električne energije, a ovaj dio Srpske se može pohvaliti i sa rudnim bogatstvima, kao i obradivim poljoprivrednim površinama.

– Gotovo sva rudna bogatstva su u istočnom dijelu RS, dok je kod šumskih bogatstava odnos 50:50. Što se tiče poljoprivrednih površina, opet je istočni dio u ogromnoj prednosti, ako uzmete u obzir Semberiju, Podrinje, Popovo polje i još neka manja polja. Na ovom području ima oko 80 odsto kvalitetnog zemljišta, odnosno oranica prve klase – kaže Krunić.

Uzimajući u obzir navedeno, kako ističe Krunić, vidljivo je da je istok Srpske razvijen i bogat, ali se to ne vidi po ulaganjima u njegov razvoj.

Krunić ističe da od Ljubinja do Višegrada imaju HE Trebinje i Višegrad, te TE Gacko, i da bi samo od ova tri resursa građani na istoku RS trebali da žive najbolje ne samo u RS, već skoro i u Evropi.

Putna infrastruktura

Ovaj narodni poslanik zamjerku ima i na ulaganja u putnu infrastrukturu, tvrdeći da su se nekadašnji asfaltni putevi u istočnoj Hercegovini gotovo pretvorili u makadamske puteve.

– Trudnicama koje moraju zbog nekih zahvata da idu u Mostar putnim pravcem Trebinje – Ljubinje – Stolac – Mostar, preporučuje se da ne idu tim pravcem jer su putevi loši – tvrdi Krunić, koji kaže da se već 12 godina obećava kako će se u istočnoj Hercegovini obaviti rekonstrukcija puteva, ali da se to ne dešava.

Krunić ističe da je umjesto toga do sada urađeno dva do tri kilometra ceste na dionici od Trebinja do Ljubinja, koja je inače duga 60 kilometara.

– Na putu Ljubinje – Stolac ukupna širina kolovozne trake je od četiri do pet metara, a zakonom je propisano da mora biti minimum šest metara. Bukvalno se ništa ne ulaže i svi potencijalni investitori koji žele da dođu u Hercegovinu kada vide puteve odmah odustanu – kaže Krunić.

“Na repu događaja”

Dodaje da je istočna Hercegovina na “repu svih događaja”, te da zaslužuje daleko bolji tretman, status i brigu.

Ako se nastavi ovako, tvrdi Krunić, u narednih 15 godina ostaćemo bez gradova poput Ljubinja s obzirom na to da je 80 odsto stanovništva tog grada posljednja generacija koja tu živi. 

– Ostaćemo bez Kalinovika, Berkovića, Rudog, Mostara i Novog Goražda. To je demografska kataklizma. Ako se ne povede računa o istočnom dijelu Hercegovine, ona će nestati – tvrdi Krunić.

Isto mišljenje često se može čuti i od poslanika SDS u NSRS Nebojše Vukanovića, koji je u više navrata na sjednicama parlamenta RS  upozorio da se istok Srpske sistematski zapostavlja. On ističe da kapitalnih investicija nema, dok je mreža puteva u očajnom stanju.

– Samo se grade autoputevi u zapadnom dijelu RS. Vlada je do sada u to uložila više milijardi evra i planira da uloži još toliko. S druge strane, u istočnom dijelu RS ne postoji ni pristojna dionica magistralnog puta. Desetak godina se priča o projektu “Gornji horizonti”, a još nisu ništa uradili. Tek sada uzimaju kredit i govore da će za pet godina završiti – tvrdi Vukanović.

gorazdeportal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.