NASTAVLJA SE ZBRKA OKO KONSTITUISANJA VLASTI U NOVOM GORAŽDU

Hits: 536

Nastavlja se zbrka oko konstituisanja vlasti na lokalnim nivoima. Ovaj put riječ je o novim sazivu SO Novo Goražde, gdje je sedam odbornika dosadašnje opozicije, što predstavlja natpolovičnu većinu od 13, održalo danas konstituirajuću sjednicu Skupštine.

Problem je nastao kada odbornici nove većine nisu mogli ući u skupštinsku salu jer je bila zaključana, te su bili prinuđeni sjednicu održati van zgrade opštine. Sa druge strane dojučerašnji koalicioni partneri SNSD I SDA koji su bili većina u predhodnom sazivu, zakazali su konstituirajuću sjednicu za 25. februar ove godine.

Odbornici SDS-a, NDP-a, DEMOS-a, DNS-a, SDP-a i Ujedinjene Srpske, održali su danas konstituirajuću sjednicu. SO Novo Goražde bez odbornika dosadašnje skupštinske većine koju je predvodio SNSD. Pokušali su to uraditi u skupštinskoj sali, ali su naišli na zaključana vrata. Boris Gavrilović odbornik SDS-a kaže da je zaključavanje sale pravo lice načelnice opštine I SNSD-a i SDA jer su time pokazali nepoštovanje prema onima koji su na demokratski način izabrani u SO Novo Goražde.

Ipak pronađen je alternativni prostor i sjednica je održana. Za predsjedavajućeg Skupštine izabran je Medin Džafović iz SDP-a. On kaže kako je onemugaćavanje održavanja sjednice od strane SNSD-a i SDA, koji su do sada imali skupštinsku većinu, klasičan primjer opstrukcije pri implementaciji izbornih rezultata.

Predsjedavajući Skupštine iz prethodnog saziva, Ibrahim Drljević iz SDA, kaže kako je današnje zasjedanje odbornika šest političkih partija, nelegalno i suprotno zakonu o lokalnoj samoupravi RS-a

“Oni se stalno pozivaju na tu većinu od sedam odbornika. Većina se sa potpisima prezentuje na konstiturajućoj sjednici koja ja zakazana za 25 februar“, ističe Drljević.

Iz nove skupštinske većine kažu kako je konstituirajuća sjednica održana danas. Po svemu sudeći održavanje druge sjednice koju su zakazali iz SNSD-a i SDA za 25 februar, pod znakom je pitanja jer kako sada stvari stoje, kvoruma za njeno održavanje neće biti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.