NASTAVLJAJU SE AKTIVNOSTI U OKVIRU NOVOG IFAD-ovog PROJEKTA RAZVOJA RURALNOG POSLOVANJA

Nakon održane prezentacije novog IFAD-ovog Projekta razvoja ruralnog poslovanja (RBDP) – komponenta 1 Podrška ruralnim biznisima i prikupljanja prvih informacija od Općine i mjesnih zajednica danas je u Velikoj sali Općine Goražde održan i drugi sastanak u cilju pružanja važnih informacija o narednim aktivnostima i koracima u okviru Projekta.
Na sastanku su predstavljeni upitnici za udruženja poljoprivrednika/zadruge, zatim upitnici za članove udruženja poljoprivrednika/zadruge i upitnici za domaćinstva (poljoprivrednike koji nisu članovi udruženja poljoprivrednika/zadruga) na bazi koji će se dobiti potrebni inputi za dalje analize i odabir ključnih aktera i krajnjih korisnika Projekta.
Obzirom da je putem Javnog poziva Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA izabrana kao pružaoca usluga za komponentu 1 pomenutog Projekta današnji sastanak su organizovali predstavnici SERDA-e zajedno sa Općinom Goražde.
Cilj Projekta razvoja ruralnog poslovanja (RBDP) je smanjenje siromaštva na selu kroz različite vidove pomoći za povećanje prihoda ciljne skupine i osnaživanje njihovih sposobnosti brzog oporavka kroz izgradnju i jačanje profitabilnih farmskih i ne-farmskih poduzeća na projektnom području.
Svrha Projekta je da pruži pomoć malim farmerima kako bi sa sistema za preživljavanje (nekomercijalna proizvodnja) prešli na sistem komercijalnog bavljenja poljoprivredom kroz razvijanje lanaca vrijednosti, kao i sektora  ne-farmskih biznisa, kako bi se dao značajan doprinos u stvaranju prilika za zapošljavanje na selu.
Projektom upravlja, u ime Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Ured za koordinaciju projekata (PCU), a finasira ga Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD) u Bosni i Hercegovini.
O današnjem sastanku u izjavi za medije govorila je Armina Arslanagić Čengić projekt menadžer SEDRA-e.
”Današnji sastanak jeste drugi po redu koji organizujemo po općinama, a u pitanju je IFAD projekat, projekat razvoja ruralnog poslovanja komponenta 1 razvoj u biznisu i poljoprivredi. Sastanak se tiče animiranja lidera otkupljivača poljoprivrednih proizvoda, udruženja i onih krajnjih finalnih malih poljoprivrednih proizvođača korisnika koji će proizvoditi ove poljoprivredne proizvode. Cilj projekta jeste smanjenje siromaštva kroz jačanje i izgradnju kapaciteta kako farmskih tako i nefarmskih preduzeća odnosno gazdinstava. Svrha projekta jeste da se kreiraju i identificiraju lanci vrijednosti da se uveže jedan kvalitetni lanac odnosno krug otkupljivača, proizvođača i udruženja odnosno zadruga koji će se identificirati na svim ovim regijama. U pitanju je 27 općina u FBiH koje pokrivamo tako da ćemo mi do kraja ovog mjeseca imati obezbjeđene te lance vrijednosti odnosno prepoznate sektore u oblasti poljoprivrede, da li će to biti jagodičasto voće ili neki drugi lanci vrijednosti to ćemo moći u narednom periodu da kažemo. Druga faza je matiranje odnosno targetiranje tih krajnjih korisnika, gdje ćemo mi na osnovu ovih svih upitnika koje ćemo podijeliti danas kako članovima tako i ne članovima zadruga, udruženja  i dobit ćemo bazu podataka svih onih zainteresovanih koji imaju volju da rade da se uključe u ove lance vrijednosti, tako da ćemo na taj način dobiti broj ljudi koji će biti zainteresovan i uključeni kroz ovaj Projekat. Projekat se finansira dijelom iz IFAD-ovih sredstava i dijelom iz drugih, korisnik će imati svoje učešće, Općina također i lider će u nekim određenim procentima učestvovati u sufinansiranju ovog Projekta.”

Izvor: gorazde.ba