NASTAVLJEN PROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA NEZAVISNOSTI BIH

Hits: 1151

Program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH nastavljen je i danas nizom sadržaja. Najprije je u svim osnovnim i srednjim školama na području BPK-a Goražde održan historijski čas. Potom je u organizaciji Aktiva nastavnika i profesora tjelesnog odgoja i vaspitanja BPK-a u Gradskoj dvorani ”Mirsad Hurić” održan malonogometni turnir učenika osnovnih i srednjih škola.

U 11:00 sati u Ustikolini je položeno cvijeće na spomen obilježje mjesto pogibije prvih žrtava 1992. godine na Šehidskoj kapiji i partizanskom spomen obilježju.

Povodom Dana nezavisnosti BiH u MZ Bogušići danas je upriličena svečanost povodom otvaranja novoizgrađene zgrade Mjesne zajednice Bogušići. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 70 hiljada KM, a kojeg je realizovala Općina Goražde, po odluci Općinskog vijeća Općine Goražde. Izvođač radova bila je firma Goraždestan. Ceremoniji su prisustvovale brojne zvanice, a svečanu vrpcu presjekao je načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović zajedno sa predsjednikom Savjeta MZ Bećirom Peštekom i najmlađim stanovnicima ove Mjesne zajednice.Zgrada MZ uistinu je bila potrebna,  kazao je u izjavi za medije Načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović – ”Mi smo imali obavezu prema ovim građanima da uradimo novu zgradu. Hvala Bogu da smo mogli izdvojiti sredstva i da je danas taj svečani trenutak.

Zgrada MZ uistinu je potrebna jer ovdje će se održavati i sastanci Savjeta mjesne zajednice, sastanci građana i javni skupovi, kao i aktivnosti mladih koji imaju svoja okupljanja, na kraju i sastanci političkih partija koje žele dobit će uvijek svoj prostor. Ranije smo mjesnu zajednicu imali u drugoj zgradi, ali smo je pretvorili u ambulantu i uradili jednu savremenu ambulantu za ovo područje što se pokazalo jako opravdanim. Danas imamo razloga  da slavimo, a upravo otvaramo ovu novu zgradu povodom ovog za sve nas bitnog praznika. Ispunjavamo ta određena obećanja koja smo imali prema građanima. Naravno i put je već u toku. Mi smo malo kasnili  iz razloga što su bile žalbe nadzora. Firma  iz Banja Luke je prošla na tenderu, međutim u zadnjem momentu su odustali zbog daljine, tako da je odabrana druga firma iz Sarajeva i evo radovi su u toku  tako da očekujemo u narednih šest mjeseci da ćemo imati jedan najmoderniji put Mravinajc-Berič.”

Riječ je o značajnom projektu za sve građane MZ Bogušići istakao je predsjednik Savjeta ove MZ Bećir Peštek – ”Ja kao predsjednik Savjeta MZ ne mogu izraziti  riječi zahvalnosti Načelniku i saradnicima na velikoj saradnji i pomoći  MZ Bogušići. Sa načelnikom  Ramovićem smo realizovali brojne projekte na području  Mjesne zajednice, na čemu smo veoma zahvalni. Nakon njega zahvalio bih se Službi Civilne zaštite i MZ  koja nam je pomogla puno u svim aktivnostima oko rada. Svi program i svi zahtjevi su bili ispunjeni i izvršeni. Znači nijedan zahtjev nije ostao  da nije odrađen i izvršen. Zahvaljujem se svima koji su došli danas na ovu ceremoniju.”

 

Programske aktivnosti povodom Dana nezavisnosti BiH nastavljene su u polaganjem cvijeća na spomen obilježje poginulim braniteljima u Hrenovici i partizansko spomen obilježje u Prači.

Program je nastavljen promocijom knjige Pjesme iz Vallarse autora Gradimira Gojera. U promociji su učestvovali Gradimir Gojer i Svetlana Broz. Riječ je o 49. knjizi iz bogatog opusa ovog bosanskohercegovačkog književnika, pozorišnog reditelja i kritičara.

Izdavač knjige je sarajevski Gariwo, u čije ime je o knjizi i autoru govorila Svetlana Broz.

’’Poslije divnih promocija u mnogim gradovima regije ja sam se odlučio da ovaj veliki dan za BiH podjelim sa vama, zato što je ovo grad ostavljen od mnogih koji vode državu i zato što je ovo grad heroj.’’ – kazao je ovom prilikom Gradimir Gojer.

U 17:00 održan je tradicionalni šahovski turnir povodom Dana nezavisnosti BiH kojeg je otvorio načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.