Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given in /var/www/wp-content/plugins/af-companion/inc/demo-importer.php on line 78
NEMA RAZLIKE IZMEĐU SDA i HDZ-a, ONI RUŠE DRŽAVU! – Goražde na jednom mjestu.

NEMA RAZLIKE IZMEĐU SDA i HDZ-a, ONI RUŠE DRŽAVU!

Opozicione stranke u Parlamentu Federacije BiH optužile su Stranku demokratske akcije (SDA) i Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH (HDZBiH) za neodržavanje današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma.

Poslanički klubovi opozicionih stranaka održali su vanrednu pres-konferenciju nakon što su saopćili da zbog nedostatka kvoruma ne može biti održana vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je bila sazvana na inicijativu Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Demokratske fronte (DF).

Opozicionari tvrde da bi zakonom koji je bio predložen za dnevni red ovog zasjedanja u izbornoj godini i nadalje bile otklonjene eventualne postizborne blokade u provedbi izbornih rezultata, prvenstveno kad je riječ o popunjavanju delegatskih klubova u Domu naroda Federalnog parlamenta. Također tvrde da ponuđeni zakon ostaje i dalje u proceduri odnosno da će oni insistirati na njegovom usvajanju u Parlamentu.

Za neuspjeh današnje sjednice okrivili su vladajuće SDA i HDZBiH jer se njihovi poslanici nisu odazvali pozivu, poslanom uredno i u skladu s Poslovnikom, kako su na vanrednoj pres-konferenciji ustvrdili predstavnici SDP-a i DF-a.

Šef poslaničkog kluba SDP-a Elvir Karajbić rekao je da SDA i HDZ zajedno urušavaju Federaciju BiH, dok je šef Kluba DF-a Dženan Đonlagić ustvrdio da je ovdje riječ o „političkom kukavičluku Stranke demokratske akcije“ jer je ona, kako je dodao, „između države i HDZ-a, izabrala HDZ“.

Današnju sjednicu Predstavničkog doma Federalnog parlamenta sazvalo je 20 opozicionih poslanika iz SDP-a i DF-a. Način njenog sazivanja nije uobičajen u parlamentarnoj praksi, ali jeste u skladu s Poslovnikom.

Za punovažno odlučivanje trebalo je da na zasjedanje dođe najmanje 50 od ukupno 98 članova Doma, ali je došlo 43, zbog čega nije mogla ni započeti.

Na sjednici je trebao biti razmatran Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: