NEOBIČAN HOBI MUNIRA KAZAGIĆA PRERASTAO U POSAO

Hits: 4710

IZ LJUBAVI I POTREBE UMJESTO POVRĆA PROIZVODI CVIJEĆE

Za naše uvjete rijetkim zanimanjem Goraždanin Munir Kazagić počeo se baviti iz hobija, ali da nastavi mnogo ozbiljnije, opredijelio se, kako kaže, iz ljubavi, ali i potrebe. Na svom imanju u naselju Kazagići godinama je proizvodio povrće, bio jedan od brojnih poljoprivrednika koji je višak proizvoda morao davati po nižim cijenama, a ono što propadne bacati.

Potrebni uvjeti

Danas jedini u istočnoj Bosni proizvodi cvijeće.

– Tri mjeseca sam radio u Holandiji kod jednog proizvođača cvijeća. Iz te zemlje sam “donio” malo njihove pameti, jer da biste uzgajali cvijeće, mnogo morate znati. Prvo, kod koje firme koju sortu kupiti. Iz Amerike je dobra ljubičica, iz Francuske salvija, iz Holandije petunija … Da bi to saznao, jednu godinu moraš biti „donji“, naredne godine shvatiš da je od druge firme bolje i tako fuliš sezonu – kaže Kazagić.

Za uzgoj pelargonije, surfinije, petonije, verbene, salvije, kadifice, nekih od najtraženijih sorti na ovom području, potrebni su i odgovarajući uvjeti, pa je u svom plasteniku Kazagić uradio sistem grijanja, izolirao prostor od prodora hladnoće i vlage, a osim sjemena, iz inozemstva mora nabavljati i zemlju. Naime, za presađivanje, oživljavanje ili rast biljke potrebni su odgovarajući, različiti komposti koji se u BiH ne proizvode.

Tokom kratkotrajnog boravka u Zemlji lala Munir je shvatio kako funkcionira proizvodnja u modernoj državi koja svakom od proizvođača garantira otkup.

– Tamo čovjek zna zašto i za koliko radi. Ovdje je sve nazor. Ako si zaradio marku, država traži dvije. Imali smo poticaj za plastenike, pa su i njega ukinuli. Držao sam na garaži staklenik veći od 20 kvadrata s vakumiranim staklom, grijanjem, ali ne daju mi poticaj jer kažu da to nije plastenik. U sjevernoj Bosni svaki dan ima sve više proizvođača cvijeća, jer povrće ako ne prodaš, kalira, a cvijeće možeš držati u vazi, na njemu ne možeš izgubiti – ističe Kazagić.

Nove sorte

Planira nastaviti usavršavati proizvodnju, a građanima koji svrate, prošetaju i sami odaberu cvijet koji žele uskoro će ponuditi i nove sorte iz afričkih zemalja.
Fiskalni račun

– Ove godine, da bi dobio poticaj za plastenike, tražili su da nekom predaš robu u radnju i da dobiješ fiskalni račun. Dok ti to sve uradiš i dok prikupiš sve papire, nema te nigdje – ističe Kazagić.

Izvor – Avaz