NIZAMA RIŠLJANIN SMJENJENA MINISTRICA MUP-a BPK: “195 JE POTVRĐENIH DIPLOMA UPOSLENIKA, ČEKA SE ODGOVOR 32 USTANOVE”!

Na vijest objavljenu danas kako MUP BPK nije postupio po zaključku Vlade pa je od 224 uposlenika, vjerostojnost diploma potvrđena samo kod 52 zaposlena, a da za 166 zaposlenih nije dostavljena prateća dokumentacija o provjeri, na društvenim mrežama oglasila se smjenjena ministrica MUP-a BPK Goražde Nizama Rišljanin. Ona ističe kako danas izneseni statovi Vlade BPK Goražde nisu provjereni i tačni.

„Meni kao tadašnjem resornom ministru Ministarstva za unutrašnje poslove 22. januara 2021. godine,  dostavljen je tabelarni prikaz sa informacijama o postupku provjere diploma u pomenutoj instituciji, također isti tablerani prikaz dostavljen je i Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu, sport i mlade Bosansko–podrinjskog kantona Goražde. Iz istog jasno se vidi da su uposlenici Ministarstva za unutrašnje poslove, Bosansko–podrinjskog kantona postupili po zaključku Vlade i uputili zahtjeve za provjeru diploma svih uposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova BPK Goražde. Iz ovog tabelarnog prikaza vide se sva imena uposlenika, naziv ustanove u kojoj su stekli svoje diplome kao i da li su dostavljeni odgovori od ustanova, i ako isti nisu dostavljeni, u rubrici pored stoji obrazloženje: zašto?!“ –između ostalog navodi Rišljani.

Prema riječima premijerke BPK Goražde Aide Obuće, u izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova BPK Goražde se navodi da je od 224 uposlenih  u Ministarstvu unutrašnjih poslova BPK Goražde vjerodostojnost diploma  potvrđena kod 52 zaposlena, dok za ostalih 166 zaposlenih nije dostavljena prateća dokumentacija o provjeri.

Nizama Rišljanin tvrdi kako su upućeni  zahtjevi za provjeru diploma 227 uposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova uključujući  ministra i policijskog komesara. Od tog broja 195 je potvrđenih diploma uposlenika, dok se odgovor čekao od još 32 ustanove. Neke od ustanova nisu uopće odgovorile na zahtjev, dok su neke tražile da se postupak provjere naplati, napisala je Rišljanin.

„Ono što je svakako najvažnije napomenuti je činjenica da je Ministarstvo za unutrašnje poslove postupilo u skladu sa zaključkom Vlade Bosansko-podrinjskog kantona, te da niti ministar, niti uposelnici Ministarstva za unutrašnje poslove nisu mogli uticati na to koliko brzo će obrazovne ustanove odgovoriti po zahtjevu. U skladu sa svim navedenim, prije nego se objave neki podaci, iste bi trebalo provjeriti, a ne ih iznositi paušalno i onako kako odgovara isključivo pojedincima“, zaključuje Rišljanin.

gorazdeportal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: