O NAČELNIKU MUHAMEDU RAMOVIĆU I NJEGOVIM PROTUKANDIDATIMA ZA LOKALNE IZBORE

Hits: 9069

Muhamed Ramović rođen je mjestu Ilovača, nekoliko kilometara od Goražda gdje je završio osnovnu školu. Gazi Husrev – begovu medresu završio je u Sarajevu, a zatim Filozofski fakultet, odjek Orjentalistika gdje stiče zvanje profesora arapskog i turskog jezika te arapske i turske književnosti. Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu 2009 uspješno brani magistarski rad, a pet godina kasnije stiče akademsku titulu doktora.
U dva mandata, vrlo uspješno, obavljao je funkciju direktora OŠ “Hasan Turčalo – Brzi”, te u jednom mandatu i direktora “MSŠ Enver Pozderović”. Nakon rada u prosvjeti obnašao je menadžersku funkciju kao direktor Društva “Šeh in”.
Prvi put se kandiduje za načelnika Općine Goražde 2008 godine. U izbornoj utrci tada su bili aktuelni načelnik Općine Goražde Mustafa Kurtović (SDA) i istaknuti goraždanski doktor Emir Frašto (SDP). Na iznenađenje mnogih pobjedu je odnio Muhamed Ramović osvojivši tada 4.116 glasova.
U periodu od četiri godine vrlo uspješno vodio je Općinu Goražde, a u tom periodu u grad na Drini dolaze privredni giganti poput “Preventa” koji zapošljavaju na stotine radnika. Općina Goražde postaje prepoznatljiva u BIH kao mjesto koje se krupnim koracima ide naprijed.
Nakon što je propala Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) 2012. godine kandiduje se za načelnika u ime Saveza za bolju budućnost (SBB) te ponovo osvaja mandat sa više od 7.000 glasov. To je gotovo duplo više od broja glasova koje je dobio u prvom mandatu.
U vrlo turbuentnom političkom vremenu od 2012 do 2016 godine realizovao je niz projekata i nastavio kontinuitet razvoja Općine Goražde.
Odlučio se kandidovati za treći mandat i jedan je od glavnih favorita da i u naredne četiri godine vodi Općinu Goražde.
Ko su protukandidati Muhamedu Ramoviću u izboru za načelnika Općine Goražde.
Muradif Kanlić je zajednički kandidat SBB-a i SDA-a. Muradif je aktuelni poslanik SBB-a u Skupštini BPK Goražde. Iako nema “negativnih političkih mrlja” vrlo teško će ugroziti poziciju akuelnog načelnika.
Neno Zuko je kandidat Naše Stranke (NS) za načelnika Općine Goražde. Zuko je takođe poslanik u Skupštini BPK Goražde. Obzirom da je sa svega nešto više od 150 glasova dobio mandat u Skupštini teško da Zuko može pomrsiti račune Muhamedu Ramoviću. Njegova kandidatura, čini se, usmjerena je više da Naša Stranka kroz njegovu političku promociju dobije što više glasova.
Demir Imamović je kandidat SDP-a za načelnika Općine Goražde. Trenutno radi u realnom sektoru. U karijeri je dva puta bio ministar, i to ministar za socijalnu politiku i raseljena lica i ministar privrede. Bez obzira na kompetencije koje Imamović nedvojbeno ima teško da će do pozicije načelnika. Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) još uvijek je u fazi “oporavka i demokratizacije” te značajniji rezultat mogu očekivati tek u nekom od narednih izbornih ciklusa.
Gorazde Portal
%d bloggers like this: