OBILJEŽEN 641. ROĐENDAN GRADA GORAŽDA

Hits: 384

Prigodnim programom i podsjećanjem na bogatu historiju ovog kraja, Udruženje „Kulturna baština BPK“ obilježilo je 641. godišnjicu postojanja grada Goražda.

Grad je, sigurni su, na obalama Drine postojao i ranije, ali 28. marta 1376. godine potpisan je najstariji dokument u kojem se spominje njegovo ime, a sačuvan je u Dubrovačkom arhivu.

– To su stručni podaci koji se ne mogu dovesti u sumnju i ovaj datum zaslužuje, u najmanju ruku, da bude obilježen i da se podsjete građani o jednoj dugoj i značajnoj historiji. Ugovor se nalazi u Dubrovačkom arhivu, u seriji „Diversa cancellare“, a radi se o trgovačkom ugovoru kojim je dogovorena prodaja soli iz Dubrovnika u Goražde, odnosno transport kože u suprotnom pravcu. Ovaj dokument pokazuje da je Goražde već postojalo, jer se vidi da se radi o ustaljenoj trgovini. Već u drugoj polovini 14. stoljeća Goražde je bilo trgovačko mjesto, tako da je moralo imati kontinuitet i možemo pretpostaviti da je najmanje 100 godina starije – kazao nam je historičar Eldin Baljević, predsjednik udruženja „Kulturna baština BPK“.

U tom vremenu Goražde ni po čemu nije zaostajalo za ostalim evropskim gradovima, jer su ratarstvo i stočarstvo bile glavne grane privrede.

–  Ovaj grad je imao veliki broj stanovnika, trgovalo se, izvozilo, uvozilo. Najviše se uvozila so, oruđa, oružja, dragocjenosti, a odavde su dosta cijenjene bile žitarice, vosak i drugi proizvodi koje su kupovali i Dubrovčani. Imali smo razvijeno i zanatstvo – pojašnjava Baljević.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.