ODBRANA AHMETA SEJDIĆA: OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA JE PRAVIČNA, PRIMJENJENI SU VISOKI STANDARDI!

Hits: 87

Ahmet Sejdić, bivši komandant Prve višegradske brigade Armije RBiH, oslobođen je po svim tačkama optužnice za ratne zločine na području Višegrada, Rudog i Goražda, a njegova odbrana smatra da je presuda pravična.

Advokatski tim Ahmeta Sejdića, kojeg čine advokatice Jasenka Rešidović, Edina Rešidović i Sabina Hota-Ćatić, smatra da je presuda zasnovana na zakonu.

“Sudeći po kratkom obrazloženju, koje je izneseno na objavi presude, primjenjeni su visoki pravni standardi koji se trebaju primjenjivati bez obzira na to da li sudska vijeća donose oslobađajuće ili osuđujuće presude. Standardi se moraju primjenjivati a Sud BiH je to učinio, što je nama iznimno drago. Presude u kojima se primjenjuju ovakvi standardi trebalo bi da vrate građanima vjeru u pravosuđe”, kazala je Jasenka Rešidović.

Advokat Sadik Hota, koji je na početku suđenja branio Ahmeta Sejdića, bio je na objavljivanju presude i kaže da je ona za njega bila očekivana.

“Da sam imalo sumnjao ne bih ni došao na izricanje presude. Mislim da je na mišiće izdejstvevana bez ikakvog osnova. Žalosno je to kad je riječ o Goraždu. U Goraždu ima najmanje 20 branilaca Goražda procesuiranih za ratni zločin, dok s druge strane ni za jednog četničkog zlikovca nije ni naslućeno da bi mogao biti predmet istrage. A svi zname svi šta se u Goraždu dešavalo, ko je koga ubijao, ko je na koga bacao bombe i otrove, ko je koga silovao. Žalosno je što je ova optužba pod političkim pritiskom nekih političkih opcija koje vode Tužilaštvo i VSTV i koji hoće da relativiziju zločin i stvore nekakvu prividnu jednakost između zločina na sve tri strane”, rekao je Hota.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.