ODOBREN UPIS NA SVE FAKULTETE IZUZEV FAKULTETA ZDRAVSTVENIH NAUKA, SMJER MEDICINA

Hits: 655

Na zapo─Źetoj 74.redovnoj sjednici, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Gora┼żde razmatrala je i primila k znanju Informaciju o poduzetim aktivnostima Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport s ciljem provjere ispunjavanja uslova za rad Internacionalnog univerziteta u Gora┼żdu. Vlada je podr┼żala aktivnosti Ministarstva i slo┼żila se da se mo┼że vr┼íiti upis studenata na svim fakultetima ovog univerziteta, osim na Fakultetu zdravstvenih nauka, smjer Medicina, gdje jo┼í nisu otklonjeni svi uo─Źeni nedostaci.
Prema rije─Źima resornog ministra Damira ┼Żuge, informacija je ura─Ĺena na osnovu novog zapisnika Komisije Ministarstva za obrazovanje u pro┼íirenom sastavu sa dva eksperta za oblast visokog obrazovanja i medicinske struke, ┬ákoja je u augustu izvr┼íila ponovnu provjeru uslova za rad Internacionalnog univerziteta u Gora┼żdu.
ÔÇ× Na osnovu ovog zapisnika, mo┼że se konstatovati da je Internacionalni univerzitet uradio dosta na otkljanjanju ┬áuo─Źenih nedostataka i da je u─Źinjen napredak, te je Ministarstvo upoznalo Vladu, a Vlada se s tim slo┼żila ,da se mo┼że donijeti rje┼íenje o izmjeni rje┼íenja i dozvoliti upis studenata na sve fakultete osim Fakulteta zdravstvenih nauka, za koji ─çe zbog ┬ásvojih specifi─Źnosti , ostati va┼żiti ─Źlan 1 i 2 prethodnog rje┼íenja o zabrani upisa studenata na smjer Medicina ÔÇô isti─Źe ministar ┼Żuga.
Na ovoj sjednici Vlada je zadu┼żila Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport da putem nadle┼żnih inspekcija prati dinamiku otklanjanja preostalih uo─Źenih nedostataka te o tome blagovremeno obavje┼ítava Vladu.
Na rje┼íenje koje je ministar danas potpisao nema se pravo ┼żalbe, a nezadovoljna strana mo┼że pokrenuti sudski spor.
Ministar tako─Ĺe nagla┼íava da je Ministarstvo u prethodnom periodu radilo puno na ovom problemu, te da su u pripremi izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, gdje se u svakom poglavlju poo┼ítravaju kriteriji i uslovi. Nakon njegovog usvajanja, Ministarstvo ─çe donijeti nove normative i standarde za visoko obrazovanje kojim ─çe se detaljnije urediti ova oblast, a sve s ciljem pobolj┼íanja kvaliteta visokog obrazovanja.
IZVOR: www.bpkg.gov.ba