ODRŽAN PRVI RADNI SASTANAK SA NOVOIZABRANIM RUKOVODSTVOM OBRTNIČKE KOMORE BPK GORAŽDE

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća i ministar za privredu Mensad Arnaut upriličili su  danas prvi radni sastanak sa novoizabranim rukovodstvom Obrtničke komore Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, predvođeni predsjednikom Nihadom Ćulovom.

Ovom prilikom razgovarano je o problematici s kojom se susreću obrtnici, s posebnim akcentom na njihovo poslovanje u vrijeme pojave pandemije koronavirusa, ali i planovima Vlade i resornog ministarstva u njihovom prevazilaženju.

“Ovo je težak period za sve nas, ali i za obrt. Razgovarali smo o nekim planovima šta ćemo raditi. U suštini, mi želimo da budemo partneri s Vladom BPK Goražde, kako bismo sačuvali obrte, unaprijedili ih i napravili još veći broj radnih mjesta u ovom gradu. Bitno je da se obrtnici ujedine, da Obrtnička komora BPK Goražde ima dobru saradnju sa Vladom i da se ne ograničavamo na ovaj kanton. Mi smo najbolje funkcionisali u najtežim periodima. Nije ova kriza završena, ja se bojim da ona tek počinje i ovo je situacija kad mi trebamo da se pripremimo da adekvatno odgovorimo, jer svako radno mjesto ovdje nama zlata vrijedi. Mi trenutno imamo 280 obrta sa preko 400 zaposlenih ljudi, pa samo možemo zamisliti koliko se tu porodica hrani i smatram da to nije mala stvar.  Mi smo dogovorili da svakih petnaest dana imamo radni sastanak sa resornim ministrom, a u narednih nekoliko dana ćemo organizovati sastanak sa načelnikom općine, Udruženjem poslodavaca. Može biti saradnja i sa većim firmama gdje obrtnici mogu biti i dobavljači”, izjavio je Ćulov nakon sastanka.

Zajednički cilj  je bolji položaj obrtnika na području BPK Goražde, a resorno ministarstvo i Vlada BPK Goražde će biti podrška privrednim subjektima i obrtnicima kako bi poboljšali položaj svih njihovih članova, istaknuto je tokom sastanka.

“Poduzeli smo određene mjere , a planiramo raditi na tome kako bi, prije svega, finansijski podržali obrte, s posebnim akcentom na aktuelne javne pozive kada je u pitanju subvencioniranje neto plaće za april i maj kao i javni poziv koji će biti objavljen, a tiče se onih privrednih subjekata, odnosno obrtnika koji su kao posljedicu pandemije COVID-19 imali smanjenje prihoda, odnosno dobiti u prethodnom periodu. Danas je bilo puno kvalitetnih prijedloga i otvorenih pitanja koja su dugo prisutna, a nisu riješena, a jedno od tih je pitanje vodoinstalatera na području našeg kantona. Mi naprimjer nemamo registrovan taj obrt koji nam je prijeko potreban, i to su svakako problemi koje treba rješavati u narednom periodu, da se otvori Obrtnička komora za sve i nove obrte, a i stare koji su možda zaboravljeni”, ističe premijerka BPK Goražde  Aida Obuća.

bpkg.gov.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: