ODRŽAN PRVI SASTANAK MENTORSKIH PAROVA U OKVIRU JEDINSTVENOG PROGRAMA RAZMJENE ZNANJA MEĐU DJEVOJKAMA

U okviru GIZ projekta „Stručno obrazovanje” kreiran je jedinstven program „Moje znanje – tvoje buduće zvanje?“ čiji osnovni cilj predstavlja ohrabrivanje djevojaka da izaberu neko od brojnih zanimanje koje nudi stručno obrazovanje. Ovaj jedinstveni program osmišljen je tako da će učenice završnih razreda stručnih i tehničkih škola pružiti mentorsku podršku malim maturanticama, odnosno učenicama završnih razreda osnovnih škola, u periodu od 5 mjeseci. Ovaj jedinstveni vid profesionalne orijentacije pomoće učesnicama završnih razreda osnovnih škola da se detaljno, a uz druženje i neformalne razgovore, upoznaju sa prednostima odabira određenog zanimanja i školovanjem za dato zanimanje. Razmjenom iskustava i prenošenjem znanja uspostavlja se prijateljstvo i pruža se pomoć mlađima na putu ka izboru srednje škole.

U proteklom periodu su sve zainteresovane učenice iz završnih razreda osnovnih škola i učenice iz Tehničke škole „Hasib Hadžović“ – smjer mašinski tehničar za CNC iz Goražda imale priliku prijaviti se za učešće u ovom programu. Nakon analize svih zaprimljenih prijava spojeni su mentorski parovi koji su se po prvi put sastali u okviru ovog programa. Na prvom zajedničkom sastanku su sve učesnice imale priliku da se upoznaju sa zvanjem mašinskog tehničara za CNC i da podijele svoja očekivanja od ovog programa.

Mentorice su odmah ozbiljno pristupile zadatku i predočile neke pozitivne strane tehničkog obrazovanja čime su dodatno zainteresirale male maturantice kako bi što više željele čuti o ovoj temi.

Selma Rašidović, učenica devetog razreda Osnovne škole „Husein ef. Đozo“, priznala je da su njena očekivanja od ovog projekta velika. Vjeruje da će prvenstveno steći nove prijatelje, ali i saznati mnogo o tehničkoj školi koju želi upisati. Također, vjeruje da bi svako trebao slijediti svoje želje i upisati školu u kojoj će uspjeti pokazati sve svoje sposobnosti.

Redovno održavanje sastanaka će se nastaviti, a rezultati programa će biti predstavljeni na grupnom sastanku u Sarajevu, kada će se izabrati najbolja priča o mentorstvu i dodijeliti nagrade za pobjednice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: