“OFF ROAD” VOŽNJA U FOČI: 10 KILOMETARA ZA 13 SATI

Hits: 193

U Foči je nedavno zaživio ekstremni vid sporta- of roud automobilizam, vožnja terenskim vozilima van puta, po nepristupačnim terenima. “Malatesta of roud tim Foča” od prošle godine takmiči se u šampionatu BiH, a u oktobru ove godine biće održana i prva trka u opštini Foča, na planini Zelengori na području Nacionalnog parka “Sutjeska”. Jedan od fočanskih zaljubljenika u vožnju kroz blato Nikola Jegdić objašnjava da su adrenalin, izazov, ljubav prema terencima, ali i prema prirodi glavni pokretači ovog sporta.
“Kada odeš prvi put, prođeš jednom, taj uzbudljivi osjećaj te povuče da stalno voziš”, kaže Jegdić. Fočanski tim, koji se veoma uspješno takmiči u klasi “soft” broji šest posada sa po dva člana, od čega su tri posade iz Foče, a tri iz Bileće i Trebinja.

 

14341686_10208484232156154_420121388_n
“Morate da imate vozilo koje je spremno za takvu vožnju. Danas se svi trude da naprave što teže staze, da se što više vozi na čekrku, odnosno vitlu, koje mora da bude na vozilu, što je i statutom propisano. Kada se dođe do težeg dijela puta, do blata ili neke prepreke, mora se izaći iz vozila i zakačiti vitlo za neko drvo ili za drugo vozilo da biste to prešli. Dešava se da teren od desetak kilometara vozite po 13 sati”, navodi Jegdić. On dodaje da se, posebno u klasi “hard”, zna desiti da kompletno auto upadne u blato.
“U klasi “hard” ima toga dosta, dok u klasama “soft” i “turist” nema baš toliko, ali generalno bez blata se ne može. To je nazahtjevniji dio, jer ako nema blata svi će proći stazu bez problema, a to nije atraktivno”. Jegdić napominje da se fočanskom timu, izuzev probušenih guma, nisu dešavale veće havarije.

14341858_10208484232076152_598158710_n

“Samim tim da ste u vozilu na šumskom terenu uvijek je sve moguće da se desi, ali je to svedeno na minimum, jer su strogo propisani bezbjednosni uslovi. Dešava se prevrtanje vozila, ali ne toliko često”. Svaka trka, kojih je šest u godini, traje po dva dana i sastoji se iz vožnje kroz šumu, po roud buku-putnoj knjizi, odnosno zadatom pravcu sa specijalnim ispitima, te iz poligona, koji se vozi drugog dana.
“Prvi pokazatelj koji se ocjenjuje je vrijeme za koje se pređe put. Drugi pokazatelj su specijalni ispiti, a treći pokazatelj su kontrolne tačke. Na svakoj trci po roud buku postoji od pet do deset kontrolnih tačaka, na kojima stoje kontrolori, koji se moraju proći. Na poligonu se takođe, ocjenjuje vrijeme, ali se dodjeljuju i negativni poeni u slučaju da vozilo prekine traku ili izvali kočić, kojima je staza označena”, objašnjava Jegdić. Trka na Zelengori biće održana 22. i 23. oktobra.
“Trasa će biti neobično duga, jer je Zelengora veliko prostranstvo, a sve će biti upotpunjeno preprekama i specijalnim ispitima. Polazak je sa Tjentišta, preko Vrbnice, prema Starom katunu i Videžu,a zatim prema Orlovačkom jezeru, dok je završetak na Pašinoj poljani. Drugog dana, poligon će biti ispod vijadukta prema Čemernu, sa dosta šljunka i dosta vode”, zaključio je Jegdić.
Izvor: foca24.info