OMLADINSKA BANKA GORAŽDE U 2017. GODINI USPJEŠNO REALIZOVALA TRI PROJEKATA

Hits: 185

U okviru programa „Omladinska banka Goražde“, koju partnerski podržavaju Grad Goražde i Fondacija Mozaik u Velikoj sali Gradske uprave danas je organizovana promocija rezultata projekta Omladinske banke Goražde u 2017. godini, kao i uručenje priznanja i zahvalnica svima onima koji su učestvovali u pomenutom programu. Promociji su prisustvovali, predstavnici Fondacije Mozaik, Gradske uprave Grada Goražda, te predstavnici neformalnih grupa mladih.  Program Omladinske banke i u ovoj godini kao i u prethodnih četiri podržao je Grad Goražde koji je bio partner Fondaciji Mozaik prilikom realizacije istog.

U sklopu projekta Omladinska banka Goražde u 2017. godini podržana su tri projekata mladih na području Goražda. Ukupna vrijednost realizovanih projekata iznosi 8.500,00 KM, od kojih je iznos od 2.800,00 KM obezbjeđen kao doprinos neformalnih grupa iz lokalne zajednice, a sa iznosom od 5.700,00 KM projekti su podržani iz Fonda Omladinske banke Goražde koji su i u 2017. godini zajednički obezbijedili Grad Goražde i Fondacija Mozaik. Riječ je o projektima naziva „Studio galerija“, „Ljetno kino“ i „Neadekvatni uslovi školskog igrališta i dnevnog boravka.“

Program Omladinske banke za cilj ima da poveća učešće mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka te pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih.

Današnjoj svečanosti promocije rezultata u ime Gradonačelnika i Grada Goražda koji sufinansira projekat Omladinske banke prisustvovao je pomoćnik Gradonačelnika Sanid Zirak sa saradnicima koji je ovom prilikom čestitao mladima na realizaciji projekata, te dodao – ”Saradnja Gradske uprave i Fondacije Mozaik traje evo već šestu godinu u kontinuitetu na zadovoljstvo i jednih i drugih, jer ta saradnja je urodila time da su se mladi sa područja naše lokalne zajednice više aktivirali za rješavanje svojih problema i u tom smislu oni su predlagali svoje projektne ideje i rješenja. Riječ je o mini grantovima, ali su to određena rješenja koja poboljšavaju situaciju odnosno sadržaje u našem gradu. Do sada je implemenitirano 29 projekata čija je ukupna vrijednost oko 60.000,00 KM. Saradnja se nastavlja i u narednom periodu jer mladi to žele, mladi to traže i hoće, a mi smo u toj funkciji kao jedan tehnički i finasijski suport njihovim htijenjima i željama.”

Riječi zahvalnosti Gradskoj upravi Goražda na dosadašnjoj saradnji na projektu Omladinske banke uputio je predstavnik Fondacije Mozaik Dženan Šarić, te naglasio –  ”Danas smo organizovali svečanost kako bi obilježili rezultate u 2017. godini. Ono što je bitno naglasiti jeste da smo u ovoj godini na području Goražda podržali tri projekta kroz Omladainsku banku i sve tri uspješno realizovali. Ovo je peta godina našeg prisustva u Goraždu i do sada smo realizovali 29 projekata, a ukupno na području cijele BiH 157 projekata. Konkretno u Gradu Goraždu vrijednost projekata za 2017. godinu je oko 8.500,00 KM, gdje su Grad Goražde i Fondacija Mozaik isfinansirali projekte u vrijednosti od 5.700,00 KM. Moram istaći da je Fond za ovu godinu bio planiran od 11.000,00 KM, ali nismo imali dovoljan broj projekata da se utroše sva ta sredstva i nadamo se da će u narednoj godini biti prilike za sve mlade sa područja grada Goražda da se prijave na Javni poziv koji će biti otvoren u mjesecu aprilu. Ono što je bitno naglasiti jeste da će za razliku od prethodnih godina Javni poziv biti otvoren tokom cijele godine, tako da će mladi od aprila mjeseca moći da apliciraju u bilo kojem vremenu do kraja godine odnosno do momenta dok postoje raspoloživa sredstva u samom Fondu i evo nadamo se da će na neki način taj fleksibilniji pristup omogućiti mladima da osmisle projekte koje će moći da realizuju u vrijeme kad njima odgovara.”

Izvor: gorazde.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.