ON JE STVARNO DIJAMANT

Hits: 380

Možda je FK Željezničar propustio priliku da unovči noge Edina Džeke sredinom prošlog desetljeća, ali na račun Fonda solidarnosti mogli bi zaraditi pozamašan iznos.

UEFA-in Fond solidarnosti garantira klubovima koji imaju zasluga za razvitak igrača naplatu određenog postotka kroz njegove buduće transfera. Točnije, ukupno 5% iznosa odštete pripada klubovima u kojima je igrač proveo formativne igračke godine – od dvanaeste do dvadeset treće.

Po tom pravilu, od svakog narednog transfera Edina Džeke 3% ide FK Željezničaru, a 2% dijele Teplice i Wolfsburg.

Željo se već dvaput okoristio ovim pravilom i dobio velike financijske injekcije pri Edinovim transferima u Englesku i Njemačku. Kad je Dijamant u siječnju 2011. godine u transferu vrijednom 37 milijuna eura Wolfsburg zamijenio Manchester Cityjem, plavi s Grbavice uprihodili su oko milijun eura. Četiri i pol godine kasnije, sredinom 2015., kad se pridružio Miralemu Pjaniću u Romi, Vučica je Građanima u dvije rate platila ukupno 15 milijuna eura, a Želji je pripalo 3% od toga – 450 000 eura.

Nova se prilika za zaradu otvara i u ovom, ili eventualno ljetnom prijelaznom roku, obzirom da je, barem tako pišu mnogi relevantni mediji, Džeko na prodaju. Roma je spremna pustiti nekoliko igrača, a među njima je i naš reprezentativac. Svjesni su da je Džeko u poznim godinama, te hvataju posljednji vlak da nešto zarade na njemu jer, jasno je, cijena s godinama sve brže pada.

Obzirom da je masovno trpao mrežu, osobito u sezoni 2016./2017., iako stariji, Džeko neće biti jeftiniji nego u ljeto 2015. kad je stigao u Rim. Ako bi i naredni kupac, baš kao i njegov trenutni poslodavac, isplatio 15 milijuna eura, Želji bi pripalo 450 tisuća eura. Ukoliko bi kupac bio nešto izdašniji i isplatio primjerice 20 milijuna eura, na račun viceprvaka BiH leglo bi 600 tisuća eura.

Spominjane su egzotične destinacije poput Meksika, ali je izglednije da najbolji strijelac u povijesti Zmajeva prijeđe u nekog drugog europskog velikana. Prema pisanju relevantnih medija, najživlji interes pokazuje londonski Chelsea, koji je spreman u trampi s Romom u suprotnom smjeru poslati napadača Batshuayia i 50 milijuna eura, dok bi zauzvrat dobio Edina Džeku i brazilskog beka Emersona Palmierija.

Kako piše britanski the Sun, veći dio odštete bio bi isplaćen za Džeku, a transfer bi se uz određene bonuse mogao popeti na 65 milijuna eura. To znači da bi odšteta za našeg napadača mogla dosegnuti iznos od preko 30, možda i 40 milijuna eura. A time bi se povećavao iznos koji pripada Džekinom matičnom klubu.

Već je najtrofejniji bh. klub na najboljem strijelcu u povijesti Zmajeva uprihodio preko milijun i pol eura, a otvara se šansa da probiju granicu od dva milijuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.