OSAM AKTIVNIH PREDUZEĆA NA 1000 STANOVNIKA U BiH

Hits: 215

Privreda BiH nije loša, nego je mala, a na hiljadu stanovnika imamo osam aktivnih preduzeća, dok je taj broj, na primjer u Hrvatskoj, 22 preduzeća.

Domaća tražnja za svim proizvodima i uslugama pada zbog male kupovne moći građana, te bi suštinska snaga bh. privrede trebalo da bude u izvozu i uključivanju u evropske lance jer tamo raste agregatna tražnja. Poručio je ovo profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjoj luci Stevo Pucar, iznoseći niz podataka o makroekonomskim kretanjima, prvenstveno u RS-u.

On je kao jedan od pozitivnih pimjera razvoja ekonomije, posebno u posljednjoj deceniji, izdvojio Rumuniju za koju je istakao da je zahvaljujući kvalifikovanoj radnoj snazi i olakšicama, uspjela privući evropske privrednike i ulagače u trenucima kada su se oni povlačili sa istoka.

– BiH propušta neke vozove, ali još uvijek ima šansu. Niko se nije razvio na tuđoj pomoći nego razvijajući vlastitu privredu – istakao je Pucar.

Govoreći o ekonomskim pokazateljima za RS, istakao je da manji bh. entitet ima najveći negativni saldo sa Srbijom, dok sa zemljama EU bilježi suficit, odnosno više izvozi nego što uvozi. Također, istakao je i da je u RS-u evidentna deflacija od oko 0,2 posto, a što nije nešto čime bi se trebalo hvaliti jer deflacija “može biti opasna”.

– Umjerena inflacija je poželjna – dodao je Pucar.

Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca RS-a je istakao da su ukupno 450 kompanija članice ovog udruženja, a koje ostvaruju godišnji promet od oko 3,5 milijardi KM.

gorazdeportal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *