OSNIVAČI UDRUŽENJA”PRIJATELJI GORAŽDA: LJUBAV BOSANKE I HOLANĐANINA

Hits: 6172

Dejz Frankenvyle (Dees) i Rabija Karo žele preuzeti upravljanje nad Domom za stare i iznemogle osobe u Goraždu. Ovaj bračni par svoje iskustvo iz slične, ali mnogo veće ustanove u Holandiji, namjeravaju prenijeti u Dom koji već godinama jedva opstaje. Kažu kako ih ne zanimaju objekti i imovina, već mogućnost da evropske standarde iz ove oblasti prenesu u ustanovu koja je dolazila i na rub stečaja.
Savremena oprema
– Naša je želja da preuzmemo upravu staračkog doma, da se promijeni njegovo ime i da dom dobije savremenu opremu, a pacijenti njegu koju zaslužuju i koju plaćaju. U najkraćem, želimo ponuditi uslugu na evropskom nivou kako bi Goraždani imali sigurnost i kako se ne bi plašili starosti i bolesti – kazala nam je Rabija Karo.
O Dejzu i Rabiji pisali smo prije pet godina. Ukratko, srce Holanđanina osvojila je Bosanka, koja je u jednom od posljednjih vozova napustila domovinu u kojoj je počinjao rat. Nakon pola godine provedenih u Puli Rabija je odabrala da živi u zemlji tulipana, koja je od ponuđenih bila najbliža BiH. Dejza je upoznala u ustanovi za brigu o starim i bolesnim u kojoj radi i danas. Strpljivi Holanđanin naišao je na teško osvojivu tvrđavu, pa je njenu odluku da budu skupa čekao pune dvije godine.
Ljubav na prvi pogled desila se i prema Bosni i njenim stanovnicima, s prvim posjetama Rabijinom rodnom selu Krča kod Goražda. Osvojili su ga prijatni i iskreni ljudi, srdačnost koja nije odglumljena, otvorenost u pokazivanju emocija koje na zapadu ostaju između četiri zida.
– Ja sam kao malo dijete svaki put kad dođem u Bosnu. Svaki put otkrijem nešto novo, novu životinju, leptira, „prdibabu“ … ona me podsjećaju na moju mladost, jer sam se kao dijete igrao s njima, a sada ih nalazim ponovo ovdje. Penjao sam se na planinu, slušao sove, ta tišina u prirodi, zvukovi životinja, svaki put me privuku – kaže Frankevyle.
Uništene kuće
S prvim posjetama Bosni vidio je uništene kuće i ljude koji nisu u mogućnosti da ih obnove, pa ga je po povratku u Holandiju pratila misao kako da pomogne tom narodu. Bosna je prirasla k njegovom srcu, da je postao jedan od najglasnijih pred Haškim tribunalom pred izricanje presuda ratnim zločincima, a sa ljudima koji bi loše govorili o ovoj državi više nije kontaktirao. Sa suprugom je 2013. godine osnovao udruženje „Prijatelji Goražda“, prikupljao darove za nezbrinutu djecu Doma na Drveniji, krevete, kolica, madrace za štićenike Doma za stare i iznemogle osobe. Organizirali su posjetu delegacije BPK Holandiji, učešće FK „Goražde“ na internacionalnom turniru u toj zemlji, te tako posredovali u odlasku petorice mladih, talentiranih nogometaša u Ljetni kamp „Ajaxa“, koji će devet mjeseci biti smješteni u njihovom domu.
Dok se Rabija, poput mnogih Bosanaca van domovine, osjeća iznevjereno, Dejza brinu sve veće razlike između bogatih i siromašnih u BiH. Ipak, njihov život na relaciji Zandaam – Goražde prate misli o najugroženijima, a ono što rade predstavlja sve čvršći most između dvije zemlje.
Izvor – Avaz