OTVOREN MOST NA SUTJESCI- HAJDAREVIĆEV DAR ZAVIČAJU

Hits: 4577

U fočanskoj Mjesnoj zajednici Popov Most danas je svečano u saobraćaj pušten most na rijeci Sutjesci, koji je vlastitim sredstvima, kao dar zavičaju, podigao biznismen iz Sarajeva Enes Hajdarević Hans.
Hajdarević je u gradnju betonskog mosta, dugačkog 33 i širokog tri metra, koji je bio njegova životna želja, uložio više od 150.000 maraka. Ovaj biznismen rodom iz sela Šadići u MZ Popov Most, koji se nakon ratnog izbjeglištva u Austriji, vratio u Sarajevo, a zatim i u zavičaj, poznat je kao veliki dobročinitelj za narod svog kraja- jednako za Bošnjake i Srbe.
Novi most je zamijenio dotrajalu viseću žičanu ćupriju, preko koje je saobraćaj bio zabranjen. “ Stari most je, zbog opasnosti prelaska, već bio počeo da razdvaja dvije obale i ja sam odlučio da sagradim novi most koji će biti trajno dobro za sve stanovnike doline Sutjeske”, istakao je Hajdarević.
On je ranije obnovio porušenu džamiju u Šadićima, izdvojio je 100.000 KM za asfaltiranje lokalnog puta, a pomogao je i obnovu škole u Popovom Mostu, gdje već godinama u klupama zajedno sjede srpska i bošnjačka djeca.
Svake godine Hajdarević stipendira po jedno bošnjačko i srpsko dijete, a za Novu godinu sve đake redovno obraduje poklonima.
“ Nadam se da neću na ovome stati, jer dolina Sutjeske i Tjentište zavređuju puno više pažnje i ne smiju se zaboraviti, da bar djelimično budu na onom nivou kao što je to bilo sedamdesetih i osamdesetih godina”.
a primjeru Hajdarevića potvrđuje se stara mudrost da je davanje najsigurnija investicija, a on ističe da ga kroz život vodi moto da čovjek vrijedi onoliko koliko dobrih djela učini. “Sve što sam pomogao, na neki način mi se višestruko vratilo u nekom drugom smislu i mnogo sam srećan kada vidim zadovoljstvo na licima mojih komšija”, rekao je Hajdarević.
On je dodao da se trudi da svake godine učini po neko dobro djelo, ne gledajući na vjeru i naciju, a da su mu prioritet Tjentište i Foča.
Most na Sutjesci povezao je dvije obale, ali je i dodatno učvrstio dobrosusjedske odnose između dva naroda. Nalazi se na strateški veoma važnom mjestu, na oko 15 kilometara od ušća Sutjeske u Drinu i povezuje desetak sela sa oko 250 domaćinstava na dvije obale.
“Most nam mnogo znači, povezuje čitavu dolinu Sutjeske. Svaka čast Hansu, ovo je ogroman poduhvat”, rekao je Miloš Radović iz Popovog Mosta. Njegova komšinica Mirsada Kršo kaže za Hajdarevića da ih nikad ne zaboravlja. “Enes Hajdarević je najbolji čovjek, u svemu nam pomaže”, rekla je Kršo.
Izvor – Radio Foča