OTVORENA OBNOVLJENA DŽAMIJA U OGLEČEVI

U srcu mjesne zajednice Oglečeva, u opštini Novo Goražde, smjestila se veličinom skromna, ali izgledom a posebno značajem izuzetna džamija. Uništena u ratu 1993.godine, obnovljena voljom i zalaganjem vjernika, brojnih dobročinitelja.

Uz džamiju, uz veliki broj vjernika iz više gradova BiH, na svečanosti otvaranja obnovljene džamije, susrećemo i Bajra Nevorića. stanovnika Oglečeve.

– Izgradnja naše džamije nas je digla na noge. Potpuno smo drugi ljudi, koliko je sreće ovo nama donijelo i koliko nam znači –kaže Nevorić.

Izgradnja džamije trajala je oko dvije godine, ukupan iznos sredstava koju je utrošen u ovu svrhu je 100.000 KM, od čega je najveći iznos, kako je istaknuto i u obraćanjima na svečanosti, obezbjedilo federalno Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica. Najveći pojedinačni donator je Senad Islam.

Svečanosti otvaranja džamije u Oglečevi prisustvovali su predstavnici Islamske zajednice u BiH, Muftijstva goraždanskog, brojni zvaničnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK i Općine Goražde, delegacije nekoliko Goraždu bratskih općina iz Turske.
O tome koliko je za vjernike u Oglečevi ali i sve vjernike važno obnavljenje džamije govorili su Rasim ef. Džafić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Goražde, načelnik Općine Goražde dr.sci Muhamed Ramović, premijer BPK Goražde Emir Oković.
Svim dobročiniteljima koji su pomogli izgradnju džamije zahvalio se i Remzija ef. Pitić, muftija goraždanski, koji je, između ostalog podsjetio da se svečanost otvaranja novoizgrađene džamije održava u okviru programa manifestacije „ Dani Huseina ef. Đoze“.
U dužem obraćanju, o značaju posvećenosti vjeri i vrijednostima koje islam u svojoj biti poručuje, o vrijednostima svih i svakako i islamskih bogomolja, potrebni dobronamjerne međuljudske komunikacije govorio je Mustafa ef. Spahić – izaslanik reisu- l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića.

Spahiću je ključeve džamije uručila djevojčica Anida Popović, polaznica mektebske nastave u Kopačima, a džamiju je otvorila Šaćira Islam. U programu svečanosti otvaranja novoizgrađene džamije u Oglečevi izveden je i prigodan vjerski program.

%d bloggers like this: