PAROH GORAŽDANSKI O BOŽIĆU: BOG OPOMINJE LJUDE I UPUĆUJE JEDNE NA DRUGE

Veliki broj vjernika iz Novog Goražda i okoline okupio se večeras u porti crkve “Svetog Georgija” u Donjoj Sopotnici gdje je upriličeno tradicionalno paljenje badnjaka nakon večernje liturgije koju je predvodio protojerej Mihajlo Andrić.Jutranjom liturgijom vjernici pravoslavci dočekat će jedan od najvećih praznika Božić koji simbolizuje rađanje novog života. Protojerej Andrić uputio je božićnu poruku i čestitku

“Božić je praznik, dan kada se Bog spustio na zemlju, fizički došao ovdje, ušao u zajednicu, porodicu i društvo da bi pokazao koliko smo vezani kao društvo bez obzira na razlike koje pravimo i koje nas razjedinjuju. Bog je svačiji, ljubav koja spaja, a ne razdvaja i tako vjernici trebaju doživljavati sve praznike, a čovjeka gledati kao brata bez kojeg ne mogu živjeti”, poručio je Andrić.

On ističe da su ljudi posebno vezani međusobno i oslonjeni na boga vremenima velikih kriza i bolesti.

“Doživjeli smo to u ovo vrijeme pandemije. Kad pitate ljude šta žele svi će danas reći da je to zdravlje, a nije to do sada tako bilo. Na prvom je mjestu zdravlje i to nam pokazuje da ne mora bolest uvijek biti na štetu nego i na korist, da nešto naučimo. Sve bolesti i iskušenja koja nam dolaze, ako izvučemo korisno iz njih one su onda došle kao lijek. Bog opominje ljude da su upućeni jedni na druge i da tako doživljavamo jedni druge. Pozdravljam sve pravoslavne vjernike koji proslavljaju praznike i sve dobre ljude, sve Bošnjake, sve pripadnike rimokatoličke vjere kao svoju braću, kao najmilije koje zaista iskreno doživljavamo. Bog prima ono što dolazi iz srca, a to je iskreno i duboko”, poručio je protojerej Mihajlo Andrić, paroh goraždanski.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: