PEDESET NIJANSI “ZELENE”: SILAZI LI SDA SA HISTORIJSKE SCENE!?

Hits: 657

Nakon ┼íto se na pragu pro┼ílih op┼ítih izbora 2014.godine, raspala glavna ljevi─Źarska stranka u Federaciji BiH, SDP, iz koje ─çe nastati dvije dodatne stranke (DF i GS), ista sudbina je na pragu izbora 2018.godine zadesila i SDA. Iz nje doslovno kuljaju novi politi─Źki rukavci: od Nezavisnog bloka Senada ┼áepi─ça, diobe u SDA RS kroz Sadika Ahmetovi─ça, pucanje organizacije u HNK kroz Salku Sokolovi─ça i konji─Źku SDA, preko stranke koju ─çe formirati Elmedin Konakovi─ç u Sarajevu pa sve do, sasvim sigurno, stranke ili liste koju ─çe napraviti Mirsad Kuki─ç u TK. Kada se na ovaj spisak doda odvajanje nekada┼ínjeg kraji┼íkog dijela SDA u A-SDA, odnosno nezavisnost Amre Babi─ç u Visokom, Fuada Kasumovi─ça u Zenici ili Seada D┼żafi─ça u Kalesiji jasno je da je SDA prestala biti pokret, odnosno da silazi sa historijske scene…┬á

Stranka koja je, poput SDA, pukla u svim kantonima FBiH, te u oba bh.entiteta, sasvim sigurno vi┼íe nije ┬źsto┼żerna┬╗ stranka Bo┼ínjaka u Bosni i Hercegovini jer, kako nisu uspijeli sa─Źuvati sopstveno, ne─çe imati nikakvu ┼íansu niti da sa─Źuvaju nacionalno jedinstvo.

Podijeljena na sve one stranke, liste i frakcije koje su ve─ç napustile SDA (pobrojane u preambuli teksta), kao i duboko posva─Ĺana unutar porestalih struktura SDA koje nemilosrdno ratuju me─Ĺu sobom bore─çi se za pozicije na listama (ne libe─çi se u tom ratu koristiti ni najprimitivnija sredstva i zloupotrebu ┬źnezavisnih institucija┬╗), SDA sasvim sigurno vi┼íe nema ┼íansu da bude potpuni pobjednik predstoje─çih izbora, a jo┼í manje da osvoji mjesto u Predsjedni┼ítvu Bosne i Hercegovine.

─îinjenica je da ─çe preostali SDA-ovci voditi privatne bitke, za ┼íto bolji privatni rezultat na svojim izbornim jedinicama, te┬áda ─çe┬áza sve ono za ┼íta im bude potrebno jedinstvo, kao ┼íto je mjesto u Predsjedni┼ítvu BiH, njihova me─Ĺusobna povezanost izostati ┼íto, sasvim sigurno, ─Źini SDA strankom koja silazi sa politi─Źke i historijske scene u Bosni i Hercegovini, odnosno strankom koja vi┼íe ne─çe pobje─Ĺivati ve─ç ─çe, zapravo, gledati da izbjegne brutalan poraz poput onog koji je do┼żivio SDP.

Rezultat SDA na kantonalnim, federalnim i dr┼żavnim listama bit ─çe, tako─Ĺer, ┼żestoko ugro┼żen jer ─çe SDA, na svakom kantonu, imati takmace u svojim doju─Źera┼ínjim kolegama koji ─çe im preotimati glasove iz istog glasa─Źkog bazena.

Tako SDA Kantona Sarajevo ─çe imati ┬źprobleme┬╗ na terenu sa Konakovi─çevom strankom, SDA Kantona Tuzla ─çe kuburiti protiv struje Mirsada Kuki─ça, SDA u HNK ─çe muku mu─Źiti sa Salkom Sokolovi─çem i konji─Źkim organkom otrgnute SDA, SDA u Ze-Do kantonu ─çe, jedva pre┼żivljavati jer ─çe im glasove preotimati Kasumovi─ç, Babi─çeva ali, mogu─çe, i ┼áemsudin Mehmedovi─ç ako se njegove ambicije unutar SDA ne zadovolje.

Kada je u pitanju kraji┼íka SDA, onda gotovo i ne postoji. Kako stvari stoje, A-SDA im je preotela Cazin, te su tako svi┬ázastupnici SDA Bu┼żim┬ánapustili ovu stranku, pola zastupnika SDA u Skup┼ítini USK je zalupilo vrata ovoj stranci ─Źime je SDA u USK gotovo prestala da postoji. Ista stvar dogodila se SDA-u u BP kantonu gdje je uvedeno i povjereni┼ítvo.

Mo┼że li ova stranka, koja ne mo┼że da pohvata konce sopstvenog raspada, spasiti i ─Źuvati Bo┼ínjake od separatizma i nacizma Milorada Dodika i Dragana ─îovi─ça!? O─Źito je, da vi┼íe ne mo┼że.

Da li SDA mo┼że imati kandidata za Predsjedni┼ítvo SDA kojeg ─çe podr┼żati prvenstveno i preostali dio SDA? Jasno je da ne mo┼że.

Kada se u obzir uzmu svi oni koji su oti┼íli iz SDA, odnosno svi preostali koji imaju ambiciju da budu ┬źkandidati┬╗ jasno je da ova stranka vi┼íe ne─çe biti u prilici da svog kandidata po┼íalje u Predsjedni┼ítvo BiH.

Treba dodati i izuzetno va┼żnu ─Źinjenicu: zahvaljuju─çi prevarama koje su priredili BPS-u, DF-u, SDP-u i ASDA-u, SDA je ostala bez koalicionog kapaciteta dogovaranja sa bilo kim.

Na drugim probo┼ínja─Źkim i probosanskim stranakma je da li ─çe oni na─çi zajedni─Źki jezik da se ujedine protiv onoga o ─Źeu su govorili ili ─çe, pak, kao 2014.godine ┼Żeljko Kom┼íi─ç praviti poteze koji ─çe, su┼ítinski, pomo─çi SDA-u da pobijedi. Kom┼íi─ç je napravio svoje poteze ve─ç i oni idu u korist SDA-u. SDP je na pragu da napravi poteze koji ─çe, kandidovanje dva-tri kandidata za Predsjedni┼ítvo BiH, itekako pomo─çi SDA-u. Ostali se ─Źekaju.

Treba dodati i ─Źinjenicu da se u predizborniu kampanju maksimalno uklju─Źilo i nekoliko tu┼żilaca i zaposlenika policije o ─Źemu ─çe se, ako se u oktobru promijeni vlast, vjerovatno voditi ozbiljna istraga jer ┬źnezavisnim tu┼żiocima i policajcima┬╗ nije mjesto u izbornoj kampanji niti se poluge koje ┼ítite dr┼żavu, smiju koristiti da se ona uru┼íava na brutalan, milo┼íevi─çevski na─Źin.

Izvor – bnn.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.