Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given in /var/www/wp-content/plugins/af-companion/inc/demo-importer.php on line 78
PEDESET NIJANSI “ZELENE”: SILAZI LI SDA SA HISTORIJSKE SCENE!? – Goražde na jednom mjestu.

PEDESET NIJANSI “ZELENE”: SILAZI LI SDA SA HISTORIJSKE SCENE!?

Nakon što se na pragu prošlih opštih izbora 2014.godine, raspala glavna ljevičarska stranka u Federaciji BiH, SDP, iz koje će nastati dvije dodatne stranke (DF i GS), ista sudbina je na pragu izbora 2018.godine zadesila i SDA. Iz nje doslovno kuljaju novi politički rukavci: od Nezavisnog bloka Senada Šepića, diobe u SDA RS kroz Sadika Ahmetovića, pucanje organizacije u HNK kroz Salku Sokolovića i konjičku SDA, preko stranke koju će formirati Elmedin Konaković u Sarajevu pa sve do, sasvim sigurno, stranke ili liste koju će napraviti Mirsad Kukić u TK. Kada se na ovaj spisak doda odvajanje nekadašnjeg krajiškog dijela SDA u A-SDA, odnosno nezavisnost Amre Babić u Visokom, Fuada Kasumovića u Zenici ili Seada Džafića u Kalesiji jasno je da je SDA prestala biti pokret, odnosno da silazi sa historijske scene… 

Stranka koja je, poput SDA, pukla u svim kantonima FBiH, te u oba bh.entiteta, sasvim sigurno više nije «stožerna» stranka Bošnjaka u Bosni i Hercegovini jer, kako nisu uspijeli sačuvati sopstveno, neće imati nikakvu šansu niti da sačuvaju nacionalno jedinstvo.

Podijeljena na sve one stranke, liste i frakcije koje su već napustile SDA (pobrojane u preambuli teksta), kao i duboko posvađana unutar porestalih struktura SDA koje nemilosrdno ratuju među sobom boreći se za pozicije na listama (ne libeći se u tom ratu koristiti ni najprimitivnija sredstva i zloupotrebu «nezavisnih institucija»), SDA sasvim sigurno više nema šansu da bude potpuni pobjednik predstojećih izbora, a još manje da osvoji mjesto u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Činjenica je da će preostali SDA-ovci voditi privatne bitke, za što bolji privatni rezultat na svojim izbornim jedinicama, te da će za sve ono za šta im bude potrebno jedinstvo, kao što je mjesto u Predsjedništvu BiH, njihova međusobna povezanost izostati što, sasvim sigurno, čini SDA strankom koja silazi sa političke i historijske scene u Bosni i Hercegovini, odnosno strankom koja više neće pobjeđivati već će, zapravo, gledati da izbjegne brutalan poraz poput onog koji je doživio SDP.

Rezultat SDA na kantonalnim, federalnim i državnim listama bit će, također, žestoko ugrožen jer će SDA, na svakom kantonu, imati takmace u svojim dojučerašnjim kolegama koji će im preotimati glasove iz istog glasačkog bazena.

Tako SDA Kantona Sarajevo će imati «probleme» na terenu sa Konakovićevom strankom, SDA Kantona Tuzla će kuburiti protiv struje Mirsada Kukića, SDA u HNK će muku mučiti sa Salkom Sokolovićem i konjičkim organkom otrgnute SDA, SDA u Ze-Do kantonu će, jedva preživljavati jer će im glasove preotimati Kasumović, Babićeva ali, moguće, i Šemsudin Mehmedović ako se njegove ambicije unutar SDA ne zadovolje.

Kada je u pitanju krajiška SDA, onda gotovo i ne postoji. Kako stvari stoje, A-SDA im je preotela Cazin, te su tako svi zastupnici SDA Bužim napustili ovu stranku, pola zastupnika SDA u Skupštini USK je zalupilo vrata ovoj stranci čime je SDA u USK gotovo prestala da postoji. Ista stvar dogodila se SDA-u u BP kantonu gdje je uvedeno i povjereništvo.

Može li ova stranka, koja ne može da pohvata konce sopstvenog raspada, spasiti i čuvati Bošnjake od separatizma i nacizma Milorada Dodika i Dragana Čovića!? Očito je, da više ne može.

Da li SDA može imati kandidata za Predsjedništvo SDA kojeg će podržati prvenstveno i preostali dio SDA? Jasno je da ne može.

Kada se u obzir uzmu svi oni koji su otišli iz SDA, odnosno svi preostali koji imaju ambiciju da budu «kandidati» jasno je da ova stranka više neće biti u prilici da svog kandidata pošalje u Predsjedništvo BiH.

Treba dodati i izuzetno važnu činjenicu: zahvaljujući prevarama koje su priredili BPS-u, DF-u, SDP-u i ASDA-u, SDA je ostala bez koalicionog kapaciteta dogovaranja sa bilo kim.

Na drugim probošnjačkim i probosanskim stranakma je da li će oni naći zajednički jezik da se ujedine protiv onoga o čeu su govorili ili će, pak, kao 2014.godine Željko Komšić praviti poteze koji će, suštinski, pomoći SDA-u da pobijedi. Komšić je napravio svoje poteze već i oni idu u korist SDA-u. SDP je na pragu da napravi poteze koji će, kandidovanje dva-tri kandidata za Predsjedništvo BiH, itekako pomoći SDA-u. Ostali se čekaju.

Treba dodati i činjenicu da se u predizborniu kampanju maksimalno uključilo i nekoliko tužilaca i zaposlenika policije o čemu će se, ako se u oktobru promijeni vlast, vjerovatno voditi ozbiljna istraga jer «nezavisnim tužiocima i policajcima» nije mjesto u izbornoj kampanji niti se poluge koje štite državu, smiju koristiti da se ona urušava na brutalan, miloševićevski način.

Izvor – bnn.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: