POČELA NOVA ŠKOLSKA GODINA U SVIM ŠKOLAMA U BPK GORAŽDE

Hits: 69

Nova školska 2019./2020. godina počela je danas u svim školama na  području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, potvrdio je Feni kantonalni ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Arman Bešlija.

Po njegovim riječima, školska godina počela je po utvrđenom planu i programu a u svim osnovnim školama priređen je prijem za prvačiće.

“Sretni smo što ove godine imamo više prvačića u odnosu na prethodnu. Upisano je ukupno 249 prvačića koji će pohađati nastavu u šest osnovnih škola na području kantona. U saradnji s organizacijom World Wision i Centrom za socijalni rad BPK, tokom ove sedmice svim prvačićima bit će podijeljen školski pribor. U ovoj školskoj godini obezbijedili smo besplatne udžbenike za sve učenike drugih razreda osnovnih škola, u saradnji s resornim federalnim ministarstvom”, kazao je Bešlija.

Dodao je da će u ovoj školskoj godini nastavu pohađati ukupno 2.734 učenika u osnovnim i srednjim školana na području BPK Goražde.

“Školsku godinu dočekali smo spremno i u smislu opremanja i adaptacije školskih objekata tokom raspusta. Okončana je i konkursna procedura za nastavni kadar. Zbog manjeg broja učenika bilo je tehnološkog viška ali zbrinuli smo oko 35 nastavnika po drugim školama kako niko ne bi ostao bez posla”, pojasnio je resorni ministar BPK Goražde.

U skladu sa Školskim kalendarom koji je objavilo Ministartsvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Goražde, nastava u novoj školskoj godini traje do 9. juna 2020. godine, s tim što je zimski raspust za učenike planiran od 3. do 21. januara a proljetni raspust u prvoj sedmici aprila 2020. godine.

fena.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.