POČELI PREGOVORI O FORMIRANJU VLASTI U BPK GORAŽDE, BEZ SDA I LIBERALNE STRANKE

Iako još uvijek nema zvaničnih informacija o formiranju vlasti u BPK Goražde, pregovori uveliko traju, a Klix.ba saznaje da je sinoć u goraždanskom restoranu Kazablanka po drugi put održan sastanak predstavnika stranaka koje žele formirati vlast, ali bez SDA i Liberalne stranke koje su na prethodnim izborima osvojile najveći broj mandata.

Novu parlamentarnu većinu u Skupštini BPK Goražde tako bi činili Nezavisna bosanskohercegovačka lista s tri poslanika, SBiH, SBB, SDP, DF i Goraždanska priča sa po dva poslanika, te Nezavisni blok, A-SDA i Naša stranka sa po jednim poslanikom, što bi bilo 16 od ukupno 25 poslanika, koliko broji Skupština BPK-a Goražde.

Većina bi postojala u klubu Bošnjaka i klubu Hrvata, ali ne i u klubu Srba s obzirom da jedina dva poslanika iz reda srpskog naroda u Skupštini BPK-a dolaze iz Liberalne stranke, što može dovesti do blokada u formiranju nove vlade, ali i u procesu donošenja drugih odluka.

Nezvanično, naredni sastanak na kome će predstavanici ovih stranaka razgovarati o zajedničkom učešću u vlasti zakazan je danas u kancelariji SDP-a.

klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: